Gyerek

Így moshatod le a zöldségről a vegyszert

A zöldségek és gyümölcsök felületén vegyszerek vannak, ezért felhasználás előtt mindig megmossuk. A kérdés, elég-e a sima víz vagy létezik hatékonyabb módszer?
2023. Október 15.
Zöldséget mos
Kép: Getty Images

Sokan nem simán vízzel mossák meg a zöldségeket és gyümölcsöket, hanem szódabikarbónás vízzel. A fogyasztás előtti tisztítás azért fontos, mert por, sár, föld mellett lehetnek növényvédő szerek is rajtuk, sőt, baktériumok is megtelepedhetnek rajta, például szalmonella, E. coli vagy lisztéria.

Egy TikToker azt javasolja, hogy szódabikarbónás vizet használjunk a sima csapvíz helyett – írja a Nosalty.

A legfrissebb tanulmányok szerint a csapvizes tisztítás a növényvédőszer-maradványok 26,7-62,9%-át távolítja el, míg a szódabikarbónás oldattal való lemosás 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat – írja az Agroforum.hu.

Így most le szódabikarbónás vízzel

Kétcsészényi hideg vízhez adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát, majd ebbe a keverékbe áztasd bele a zöldségeket és gyümölcsöket 12-15 percig. Ezután csepegtessük le és mossuk meg őket újra. Ezzel a módszerrel megszabadulhatunk a szennyeződésektől, például a gyakran alkalmazott viaszbevonatoktól is, amelyek gombaölő szereket vagy színezéket is tartalmazhatnak.