Gyerek

A gyorsételekkel veszélyes vegyületek is a szervezetbe juthatnak

Már csak azért sem érdemes túl sok gyorsételt fogyasztania a család egyetlen tagjának sem, mert veszélyes kemikáliák is bejuthatnak így a szervezetbe: a ftalátok főként a csomagolóanyagokból származnak. Gyerekek esetében különösen kerülendők a gyorsételek
2016. Április 21.

Egy friss kutatás szerint azoknak az embereknek a vizeletében, akik sok gyorsételt fogyasztanak, a ftalátok 24-40 százalékkal nagyobb arányban találhatók meg, mint a gyorsételt egyáltalán nem rendelőkében.

A ftalátok szerves vegyületek, amelyek a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a kamaszfiúk tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámot okozhat, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival.

„Egyértelmű az összefüggés az elmúlt 24 órában fogyasztott gyorsétel és a vérben talált ftalátok között, különösen két konkrét ftalát esetében” – mondja a kutatást vezető Ami Zota, a George Washington Egyetem adjunktusa.

A két ftalát a DEHP és a DiNP. A DEHP használatát az amerikai kormány betiltotta gyermekjátékok esetében, és átmenetileg a DiNP kapcsán is hasonló a helyzet.

A szakember azt is elmondta, hogy ezt a vegyületet rengeteg területen használják, mivel a műanyagot rugalmassá teszi. Az élelmiszeriparban főként a csomagolással és egyes élelmiszerfeldolgozó gépekkel juthat a szervezetbe.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mindent a veszélyes anyagokról
  • Környezeti mérgek hatását vizsgálják
  • Akár terméketlenséget is okozhatnak a veszélyes játékok
  • Forrás: Medipress