Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta a Xolair nevű gyógyszert, amely segít csökkenteni a súlyos allergiás reakciókat bizonyos ételekkel való érintkezést követően – írja az NPR nyomán a Portfolio.
A gyógyszert nem allergiás reakció során történő alkalmazásra szánják, hanem arra, hogy az érintettek néhány hetente bevegyék, és idővel csökkenjen a reakciók kockázata. Az FDA szerint a gyógyszert szedőknek továbbra is kerülniük kell azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiásak.
Bár nem szünteti meg az ételallergiát, és nem teszi lehetővé, hogy a betegek szabadon fogyasszák az élelmiszer-allergéneket, ismételt alkalmazása segít csökkenteni az egészségügyi hatást, ha véletlen expozíció történik – mondta Kelly Stone, az FDA Gyógyszerértékelési és Kutatási Központjának munkatársa.
A gyógyszer leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik a láz és az injekció beadásának helyén fellépő reakció és maga a gyógyszer anafilaxiát válthat ki.
Az FDA 168 emberen tesztelte a készítményt, akik földimogyoróra és legalább két másik élelmiszerre allergiásak. A Xolairt 4-5 hónapon keresztül szedők 68 százaléka képes volt átlagosan 2,5 szem mogyorót elfogyasztani olyan tünetek nélkül, mint a csalánkiütés, köhögés vagy hányás.
A gyógyszer ára gyermekek esetében havi 2900 dollár, felnőttek esetében pedig havi 5000 dollár, bár a költségek biztosítással csökkenthetők.
A Xolairt az FDA már engedélyezte az allergia által kiváltott tartós asztma, a krónikus csalánkiütés és az orrpolipokkal járó krónikus gyulladásos orrmelléküreg-betegség egyes eseteinek kezelésére.