Család

Veszélyes lehet maradék rizst és tésztát enni

Igaz, hogy egyszerűbb megmelegíteni, mint frissen főzni a rizst, tudni kell azonban, hogy ez esetenként veszélyes is lehet.
2024. Június 02.
melegített maradék rizs

Egy bélfertőzést okozó baktérium képes arra, hogy a spóráit védőburokba zárja, és akár a főzést is túlélje. A kihűlést követően, szobahőmérsékleten pedig újra szaporodni kezdhet és akár meg is betegíthet.

A rizsről és a tésztáról több helyen is olvashatjuk, hogy a főzést követő napon fogyasztva akár súlyos betegséget is okozhat, ez azonban szerencsére nem minden esetben igaz. Ha ugyanis megfelelően járunk el az ételkészítés során, nem történhet meg a baj – osztotta meg a Consumer Reports fogyasztóvédelmi magazin friss összefoglalójában.

Akár másnap is súlyos tüneteket okozhat

A Bacillus cereus nevű baktérium számos ételben fellelhető, legyakrabban a rizsben fordul elő. Különlegessége, hogy főzéssel sem pusztítható el, mivel képes arra, hogy spóráit védőburokba zárja és túlélje a hőkezelést.

Ráadásul szobahőmérsékletűre hűlve újra szaporodni kezdhet, és kellemetlen problémákat okozhat, ha valaki ezután fogyasztja el. Fertőzése szédülést, hányást vagy hasmenést okozhat néhány órán belül, de legkésőbb 8-16 órán belül.

Így védheted ki a fertőzést

Legjobban úgy védekezhetsz a fertőzés ellen, hogy nem hagyod sokáig szobahőmérsékleten a főtt rizs vagy a tészta maradékát. A veszélyzóna, amelyben a Bacillus cereus a leggyorsabban magához tér a főzés után a 4 és 60 Celsius-fok közti hőmérséklet, ezért a rizs- és tésztamaradékot ajánlott két órán belül vagy még hamarabb lefagyasztani. Amikor pedig előveszed, gondoskodj róla, hogy legalább 75 Celsius-fokra melegítsd fogyasztás előtt!

Nyitókép: Getty Images