Carlos Monteiro brazil táplálkozástudományi szakember, aki megalkotta az ultrafeldolgozott élelmiszerek kifejezést, azon a véleményen van, hogy mivel egyre többen fogyasztanak ilyen ételeket, ezért szükséges lenne felhívni a figyelmet a veszélyeire. A professzor szerint épp olyanokat, amilyenek a dohánytermékeken is vannak, írja a The Guardian.
Monteiro szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek ma már olyan mértékű hatással vannak az emberek életére, hogy nem elég tanulmányokkal és kritikákkal felhívni rájuk a figyelmet, ennél radikálisabb lépésekre van szükség. Radikális lépés ugyan, de szerinte be kéne tiltani vagy legalább korlátozni ezeknek a termékeknek a reklámozását és a csomagolásukra a cigarettás dobozokéhoz hasonló elrettentő feliratokat is jó lenne kitenni. Még ennél is tovább menne: iskolákban és az egészségügyi intézményekben ne lehessen megvásárolni azokat, valamint magas adókat kellene kiszabni rájuk.
Mi a baj az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel?
Olyan termékek az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek előállítása során több folyamaton is keresztülmennek, és olyan anyagokat tartalmaznak, mint az ízfokozók, mesterséges színezékek vagy emulgálószerek, azaz olyasmiket, amiket a konyhában egyáltalán nem vagy csak igen ritkán alkalmazunk.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak például a szénsavas üdítők, a gabonapelyhek, a készételek, a gyorsételek, chipsek, csomagolt levesek. Az ilyen élelmiszereknek számos egészségkárosító hatásuk van, rendszeres fogyasztásuk többek között elhízáshoz, cukorbetegséghez, rákhoz vezethet, sőt még függőséget is okozhat.