Kamasz

Nehezen megy a tanulás a kamaszodnak? Akkor ezeket az élelmiszereket kerüld

A táplálkozási egyensúlyhiány a tanulást is befolyásolhatja.
2025. Március 01.
ultrafeldolgozott élelmiszer

Kép: Getty Images

Spanyol kutatók azt vizsgálták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mértéke befolyásolja-e a tanulmányi eredményeket serdülőkorban – írja a Rizikometer Facebook-posztjában.  

A kutatásban résztvevőkkel kérdőíveket töltöttek ki étkezési szokásaikról, iskolai teljesítményüket pedig a kapott jegyek alapján értékelték, különös tekintettel az anyanyelvre, az angol nyelvre és a matematikára. A legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztó serdülőknek volt a leggyengébb a tanulmányi eredménye, miközben a legkevesebbet fogyasztók teljesítettek a legjobban.

A jelenség hátterében az a táplálkozási egyensúlyhiány állhat, melyet az ultrafeldolgozott élelmiszerek okoznak, mert nagy mennyiségben tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, hozzáadott cukrokat és telített zsírokat. Ugyanakkor hiányoznak belőlük az agy fejlődéséhez és a kognitív funkciókhoz szükséges omega-3 zsírsavak.