
Kép: Getty Images
Spanyol kutatók azt vizsgálták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mértéke befolyásolja-e a tanulmányi eredményeket serdülőkorban – írja a Rizikometer Facebook-posztjában.
A kutatásban résztvevőkkel kérdőíveket töltöttek ki étkezési szokásaikról, iskolai teljesítményüket pedig a kapott jegyek alapján értékelték, különös tekintettel az anyanyelvre, az angol nyelvre és a matematikára. A legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztó serdülőknek volt a leggyengébb a tanulmányi eredménye, miközben a legkevesebbet fogyasztók teljesítettek a legjobban.
A jelenség hátterében az a táplálkozási egyensúlyhiány állhat, melyet az ultrafeldolgozott élelmiszerek okoznak, mert nagy mennyiségben tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, hozzáadott cukrokat és telített zsírokat. Ugyanakkor hiányoznak belőlük az agy fejlődéséhez és a kognitív funkciókhoz szükséges omega-3 zsírsavak.