Család

15-20 órás buszút gyerekkel? Vállald be nyugodtan!

Itt a nyári szünet, mindenki a nyaralást tervezi, esetleg a messze élő rokonokat készül meglátogatni. Az autó, a vonat és a repülő mellett időről-időre felmerül a lehetőségek sorában a busz is, aminek hallatán a kisgyerekesek gyakran a fejüket csóválják: ugyan már, az nem épeszű embernek való. Nos, örömmel jelentem: teszteltem a dolgot, és kellemes csalódásban volt részem!
2024. Július 06.

Miért a busz?

Ugyan, ki utazna busszal 2024-ben, amikor ott a sok fapados repülőjárat fillérekért? Igen, odafelé valóban 5 ezer forint, de visszafelé mondjuk 55, így máris 60 ezer forintnál járunk, per fő. Nos, ennyi pénzért tengerparti nyaralást kínál több magyar utazási iroda is, amiben már a tengerre néző, medencés szállás is benne van, persze last minute konstrukcióban. Mindjárt átgondolja az ember, igaz? Ráadásul ha busszal mész, gyönyörű panorámában is lehet részed, és nem kell aggódnod a transzfer miatt sem, ugyanis általában az apartmanodig visznek, majd onnan vissza. Praktikus, verhetetlenül olcsó, és ha jól felkészülsz, még kényelmes is. (A fenntarthatósági faktorról nem beszélve: a repülés karbonlábnyoma a legnagyobb az összes közlekedési eszköz közül.)

kislány a buszon

Fotó: magánarchívum

Rutinos utazók vagyunk, idén a negyedik görög utat abszolváltuk a hat és félévesemmel, de jártunk már autóval Horvátországban, és készülünk Törökországba is. A másik három görög kirándulás repülővel történt, ám kettő közülük tizenöt óránál is hosszabbra sikeredett. Az egyik esetben műszaki hiba miatt késett a repülő odafele, ami miatt három órát kellett várnunk az utolsó buszra is a transzferhez. A másik alkalommal főszezonban utaztunk, ám a kis görög szigetek ilyenkor úgy megtelnek turistákkal, hogy azt az aprócska repülőterek már nem tudják kiszolgálni. Nyolc órán át vártuk a szabad légifolyosót és a felszállási engedélyt, ebből az utolsó kettőt a kifutópályán, már a gépen. Akkor megértettem: a repülő sem feltétlenül gyorsabb és kényelmesebb a busznál. Az utazás mindig kaland, és minden eshetőségre fel kell készülnünk.

Az előkészületek

Először is készítsd fel a csemetét – és magadat, – hogy ez egy combosabb menet lesz: délután indultok, estig kártyáztok és filmeztek, aztán alvás reggelig, délelőtt pedig érkezés a célba. Ne szörnyülködj, ne kelts benne szorongást, kezeld a dolgot a legnagyobb természetességgel!

Amit érdemes előre beszerezni az utazásra:

  • powerbank, bár a buszokon ma már általában van USB-s töltési lehetőség
  • hűtőtáska – persze a benzinkutakon is tudsz mindenből frisset venni, de egyes gyerekek extrán válogatósak, és persze defekt, baleset, dugó esetén se árt, ha van nálad étel-ital
  • tabletméretűre összehajtható kempingvécé vészhelyzet esetére (nem volt rá szükségünk, de megnyugtató volt, hogy van)
  • kicsire összehajtható hálózsák és C alalkú utazópárnák
  • pár pici plüsspárna: nem csak játszik velük a gyerek, de a derekad mögé, lábad alá is jók
  • szemfedő és füldugó (a fények éjjel is erősek lesznek az autópályán)
  • nedves törlőkendő és kézfertőtlenítő
  • gyógyszerek
  • sok-sok előre letöltött film és mese
  • kártya és társasjáték, többféle is
  • kreatív holmik akkor, ha 2-3 órás várakozásra is sor kerül a határon, netán dugóba kerültök (mi pólófestő és kavicspöttyöző készletet vittünk, remek szolgálatot tett a határokon: ilyenkor nem akarod, hogy a gyerek leszálljon a buszról, mert körülöttetek minden tele autókkal)
pólófestés

Fotó: magánarchívum

Hiába van kánikula, legyen nálatok pulcsi és zokni is az éjszakai útlevél-ellenőrzések és mosdószünetek miatti leszállásokhoz – no meg mert a légkondit nem mindenki bírja, és a gyerekek általában érzékenyebbek a hidegre.

Három extra trükk

Ha lehetőség nyílik rá, érdemes azt a pár ezer forint extrát kifizetni a kényelmesebb ülésekért. Ezek az ajtók mögötti és az emeleti első ülések. Az utóbbit kevésbé ajánlom, mert az erős fények ott zavaróak lehetnek (napközben a napsütés, éjjel a lámpák és reflektorok fényei), az ajtók mögött azonban kényelmes az utazás: az elsők között tudtok le- és felszállni, és senki se hajtja az öledbe a székét, fel tudod tenni a lábadat.

Fontos, hogy mielőtt elindultok, a gyereket alaposan mozgasd ki! Mi odaút előtt 10 km-t gyalogoltunk a Mátrában, visszafelé pedig hatalmasat úsztunk és snorkeleztünk. A gyerek kellemesen elfáradt mindkét esetben, jólesett az ülés… sőt, még az alvás is.

Érdemes felkészülni arra, hogy az Unión kívüli országok határainál az okmányok ellenőrzése leszállással, személyesen történik, nem csak begyűjti a papírokat a buszsofőr-páros. A mosdószünetek ugyanakkor nem esnek egybe a határátkelőkkel, hanem általában 10-30 perccel később kerül rájuk sor. Érdemes hát a kettőt egyszerre letudni, és csak azután altatni a gyereket: így nem a legszebb álmából felriasztva, nyűgösen kell leszállnia, hanem boldog izgalommal szedelődzködik, hogy éjszakai kalandban van része, utána pedig jóízűen végigalszik egyben 6-8 órát, amíg nem jön a következő határ.

Az első nap

Ha szerencséd van, a kiskorú végigalussza az út felét-háromnegyedét a hálózsákba csavarodva, az ülésen végigdőlve, félig az öledben. A felnőttek általában kevésbé jó alvók ilyen körülmények között, de van remény.
A tapasztalat az, hogy a gyerek szeme egyből kipattan, ahogy az izgalmas új tájat meglátja, legyen az a tenger, az Eiffel-torony vagy a Big Ben. Nem bölcs döntés ilyenkor ágyba parancsolni őket, csak mert te fáradt vagy, ugyanakkor fontos és nagy programot az érkezés napjára már ne szervezzetek.  Egy finom ebéd, vacsora, egy kis séta, úszás, napozás… ilyesmiben érdemes gondolkozni az utazás utáni órákban. Korábban lefeküdni pedig nem szégyen, legalább újult erővel, korán reggel kel a kis csapat másnap!
Összességében véve a 15-20+ órás buszutaktól nem kell megijedni: kicsit másmilyenek, mint gyerek előtt voltak, de így teljesen jól abszolválhatóak, ha megfelelően felkészül az ember. És hát a kaland, az élmények végül az esetleges kényelmetlenségekért is kárpótolnak – én azt mondom, merjetek belevágni!