Baba

Mosogatószivacs vagy –kefe?

Nedves és lassan szárad, ezért ideális közege a baktériumoknak. Lehet, hogy nem is olyan jó választás a mosogatószivacs?
2024. Július 29.

Talán nem is gondolnánk rá, de a mosogatószivacs potenciális veszélyforrás lehet a konyhában.  A nedves szivacs ideális közeg a baktériumok szaporodásához, amelyek az edényekre, a konyhai felületekre, így az ételünkre is könnyen rákerülhetnek – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

mosogatás

Kép: Getty Images

Kísérletek szerint jobban járunk, ha mosogatókefét használunk, mert ezek sokkal gyorsabban száradnak, mint a szivacsok.

Amíg Norvégiában és Dániában az emberek többsége hagyományosan mosogatókefét használ a mosogatáshoz, addig sok más európai országban, például Franciaországban, Görögországban, Németországban, Spanyolországban és hazánkban is inkább a mosogatószivacs használata terjedt el. Két friss tanulmány szerint a baktériumok jobban elterjedhetnek és hosszabb ideig maradnak életben nedves szivacsokon, mint a mosogató keféken.

Kísérletekben vizsgálták, hogy mennyire képesek elszaporodni a baktériumok: a nedves szivacsokon a Salmonella baktérium több, mint egy hétig is túlélt a háromból kettő tesztelt mintán. A mosogatókefékben minden típusú baktérium elpusztult időközben, a Salmonella mennyisége három, míg a Campylobacter mennyisége egy napon belül a kimutathatósági szint alá csökkent.

A Nébih azt tanácsolja, hogy a legjobb, ha a mosogatószivacsunkat mosogatókefére cseréljük. Amennyiben mégis maradnánk a szivacsnál, akkor rendszeresen cseréljük, fertőtlenítsük, használat után csavarjuk ki és ne hagyjuk a mosogatóban.