A Rizokometer tette közzé a Smart Protein nevű EU-projekt által támogatott kutatás eredményét, amelyben több mint 7500 főt kérdeztek meg húsevési szokásaikról tíz európai országban.
A megkérdezettek 51%-a tudatosan csökkenti a húsfogyasztását, ami 11 százalékos növekedést jelent a 2021-es adatokhoz képest. A húsfogyasztás mérséklésének hátterében elsősorban egészségügyi okok állnak, a megkérdezettek 47 százaléka válaszolt így, ezt követik a környezettel kapcsolatos tényezők (29 százalék), 26 százalékuk pedig állatvédelmi okok miatt eszik kevesebb húst.
A válaszadók 46 százalékánál nőtt a növényi alapú húst kiváltó alternatívákba vetett bizalom az utóbbi két évben, 28 százalékuk fogyaszt hetente legalább egyszer ilyen termékeket. Ez ez 33 százalékkal több, mint a 2021-es ugyanerre vonatkozó felmérésben.
A kutatás szerint az európai fogyasztók kedvenc növényi élelmiszerei a hüvelyesek.