Baba

Segítség, nem eszik húst a gyerek!

Sok szülő aggódik amiatt, hogy gyermeke táplálkozása nem nevezhető kiegyensúlyozottnak. Mit tegyünk, ha a hús nem tartozik porontyunk kedvenc ételei közé?
2018. November 22.

Ideális esetben egy baba táplálása hat hónapig kizárólag anyatejjel (ennek hányában a megfelelő tápszerrel) kell, hogy történjék. Ezt követően a pici lassanként megismeri a különféle ételeket, és a hozzátáplálás során, a 6-9 hónapos kor közti időszakban már a hús bevezetése is szerepel az ajánlások között.

Húsos falatkák

Mivel a méhen belüli életből hozott vastartalékok ekkorra már kimerülőben vannak, fontos, hogy a vaspótlást biztosító húsfélék mindenképpen a baba tányérjára kerüljenek. A húsféléket főzve, pürésítve és összetörve, ételekbe keverve kínáljuk a babának. Elsőként a csirkehússal ismertetjük meg, majd következhet a többi húsféleség (marha, sertés, bárány, pulyka, nyúl és a máj) megkóstolása.Mi történik azonban, ha gyerkőc nem akar az ajánlásokhoz alkalmazkodni, és egész egyszerűen nem hajlandó bizonyos ételeket (így például a húst) megenni, sőt gyakran még megkóstolni sem? Tudni kell, hogy ennek hátterében számtalan ok (egyéni ízlés, betegség, fogzás stb.) húzódhat meg.

Nem eszik húst?

Saját tapasztalatom, hogy a nem evés és válogatás bizony nagy tehertétel a szülőnek, akinek az aggodalom (éhen hal a gyerek/ vashiánya lesz/ nem jut elég fehérjéhez stb.) mellett a bűntudattal és gyakran saját haragjával is kezdenie kell valamit. Egy biztos: az evés, így a húsfogyasztás erőltetése sem vezet eredményre, mint ahogy az sem, ha az étkezések körül állandó feszültség és cirkusz kerekedik, ami csak tovább ront a helyzeten.  

Nézzük, mi mindent tehetsz a gyerkőccel, ha nem hajlandó húst enni!

1.    Türelem!Szakértők szerint a válogatás elsősorban 2-3 éves korban okoz fejfájást a szülőknek, és többnyire a dackorszak kivetüléseként kell rá tekinteni, ami előbb-utóbb elmúlik.2.    Trükközz!Egy (volt) válogatós gyermek édesanyjaként elmondhatom, hogy a trükközésben igen jók tudnak lenni az aggódó és leleményes szülők.Miként trükközzünk a hús bevezetésével?A legpraktikusabb, ha elrejted másféle alapanyagok közé. Készíts rakott zöldséget, tedd a pizzára feltétként, készíts fasírtgolyókat vagy vagdaltakat! A legtöbb gyerek imádja a húsos tésztákat, tegyetek vele próbát! Készíts húskrémet, májkrémet vagy halkrémet a gyermek kedvenc fűszereivel, és apró falatkákkal tedd élvezetesebbé az étkezést!Tapasztalatok szerint a kisgyermekek szívesebben fogyasztják a darált illetve az apróhúsos ételeket, mint a szeletben elkészítetteket, így érdemes inkább ezekkel kísérletezni.3.    Koncentrálj más fehérje forrásokra!A tojás, a sajtok vagy körözöttek, a túró (édes változatban is), a joghurt, tejföl szintén remek teljes értékű fehérjeforrások. Figyelj rá, hogy ezekből elegendő mennyiség kerüljön a gyermek tányérjára! Igyekezz a natúr verziót előnyben részesíteni, amit te magad ízesíts a gyermek számára aszalt vagy friss gyümölcsökkel, mézzel (1 éves kor felett) vagy friss fűszernövényekkel.4.    Figyelj a vasbevitelre!Ha amiatt aggódsz, hogy a hús elutasítása miatt gond adódhat a vasbevitellel, keress új vasforrásokat. Ne feledkezz meg a megfelelő C-vitamin bevitelről (zöldségek, gyümölcslevek, gyümölcsök) sem, amely elősegíti a vas felszívódását! A mogyoró, mandula, a teljes kiőrlésű gabonák, a babfélék és a borsó, 1 éves kor után a szójából készült termékek (pl. tofu) például kiváló vasforrások.5.  Kérd dietetikus segítségét!Ha úgy látod, hogy aggodalomra ad okot gyermeked válogatása, kérd mihamarabb dietetikus segítségét! A húst következetesen visszautasító gyermekek esetében, ha nem megoldott a tejtermékek és a tojás fogyasztása sem, az alapanyagok gondos összeválogatása (komplettálás) válhat szükségessé, amelyhez mindenképpen dietetikus segítségére lesz szükséged. A komplettálás segítségével ugyanis az alapanyagokat úgy válogatják össze, hogy az az összes aminosavat megfelelő kombinációban tartalmazza.A húst nélkülöző, növényi alapú étrend is lehet kiegyensúlyozott, ám ehhez optimálisan kell, hogy tartalmazza a következőket:

  • gyümölcsök,
  • teljes kiőrlésű gabonák (vagy köretek)
  • hüvelyesek
  • leveles zöldségek
  • olajos magvak
  • gabonafélék
  • növényi italok és tejhelyettesítők
  • friss fűszernövények

Ne feledd! A válogatás mögött előfordulhat, hogy valamilyen betegség húzódik meg, aminek felderítése mindenképpen orvosi feladat!A vas és a C-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, és hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. A vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, valamint részt vesz a normál oxigénszállításban. A vas szerepet játszik a sejtosztódásban és a C-vitamin pedig fokozza a vas felszívódását. A vas elősegíti a gyermekek kognitív képességének fejlődését.Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa