Baba

Milyen húst adjak a babának?

A babák hozzátáplálása során 6 hónapos kor után lehet elkezdeni a húsok bevezetését. Eleinte a párolt, pépes csirkemell a javasolt, de kicsit később már több mindent is kipróbálhatunk.
2016. Május 30.

Dietetikus szakértőnkkel most annak jártunk utána, milyen húsokat érdemes beépíteni a kicsik étrendjébe.A húsok fogyasztása fontos szerepet tölt be a szervezet fehérjével való ellátásában –kezdi Bencze Mária dietetikus.

A kicsik vasraktárai 6 hónapos koruk körül kiürülnek, tehát fontos, hogy valamilyen formában bevigyük a megfelelő mennyiséget. A növényi eredetű élelmiszerekből a vas nem szívódik fel elég hatékonyan, míg a húsban lévő vas hasznosulása igen jó, és más élelmiszerekben lévő vas felszívódását is nagymértékben segíti.

Továbbá a húsok az emberi szervezet számára jól hasznosítható teljes értékű fehérjét biztosítanak. A fő étkezéseknél (reggeli, ebéd, vacsora) fontos, hogy szerepeljen teljes értékű fehérje, azaz minden esszenciális (a szervezet számára nélkülözhetetlen) aminosavat tartalmazó fehérjeforrás, mit például az állati fehérjék, húsok, húskészítmények, tojás, tej, tejtermék.

Ezen élelmiszerek jelentős zsiradék források is, ezért húskészítménynél a zsírszegény változat, tőkehús esetében a soványabb részek felhasználása ajánlott. Lehet húsmentes napokat is tervezni, csak akkor arra ügyeljünk, hogy más élelmiszerekből biztosítsuk a napi fehérje beviteli minimumot (pl. sajt, tojás beillesztésével).

A húsoknak jelentős szerepe van a vérképzésben, fontos B12 és vas, valamint cink forrást jelentenek, de ne feledkezzünk meg koleszterintartalmukról sem.

A hús legyen megbízható

Nem kell elvakult, fekete-öves ökomaminak lenni ahhoz, hogy figyelembe vegyük azt a tényt, hogy a nagyipari húsfeldolgozásnak bizony komoly ára van. A kis helyen tartott sok állat könnyebben betegszik meg és többször kap akár megelőzés céljából is antibiotikumot.

A szabályozások erre vonatkozóan szigorúak az Európai Unió területén, így Magyarországon is, de érdemes odafigyelni a hús minőségére a vásárlásnál. Elég, ha csak az a régi magyar mondást tarjuk szem előtt, hogy „olcsó húsnak, híg a leve” illetve ha az elkészítés során az érzékszerveinkre hagyatkozunk és legközelebb nem választjuk azt a márkát, amelynek a szaga nem volt kellemes. Döntéseinknél érdemes szem előtt tartanunk, hogy a kicsiknek lehetőleg megbízható forrásból szerezzünk húsokat és miután nagyon kicsi mennyiségről beszélünk még az első időszakban, ez talán nem is terheli meg annyira pénztárcánkat.

Maradjon a változatosság!

Az ember alapvetően a mindenevők csoportjába tartozik, ez vitathatatlan. Ugyanakkor fontos, hogy a gyerekek kicsi koruktól megtanulják, a hús bár nagyon fontos, de nem kizárólagos. A zöldségek, gyümölcsök, gabonák fogyasztása ugyanolyan hangsúllyal kell, hogy helyet kapjanak a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Jó, ha a beiktatott húsadagok mellett a kicsik folyamatosan kapnak olyan ételeket, szendvicskrémeket is, amelyekben a zöldségeket minél változatosabban ismerhetik meg, hogy nagyobb korukban ne kizárólag a kenyér és felvágott kombót fogadják el egyetlen lehetséges vacsoralehetőségnek.

Hogy készítsük el?

Hogy csökkentsük, illetve ne növeljük a húsok amúgy is jelentős zsírtartalmát, az ételkészítés során, részesítsük előnyben a grillezést, próbáljuk ki a cserépedényeket , vagy a fóliában sütést – ajánlja Bencze Mária. Sok olyan recept van, amelynél más technikával kiválhatjuk például a bő olajban sütést (panírozott csirkefalatokat, vagy halrudacskákat sütőben is süthetünk).

Húsfajták

Csirke, pulyka

Könnyebben emészthető és elkészítése is gyorsabb az úgynevezett fehér húsoknak mint amilyen például a csirke, pulyka.

Marhahús

A vörös húsok közé tartozik, magas kötőszövet tartalma miatt nehezebb megrágni, viszont jó vasforrás és B-vitaminokat tartalmaz. Egy éves kor után érdemes próbálkozni vele, akkor is elsődlegesen darált formában.

Sertéshús

A marhához hasonlóan B-vitaminokat és vasat tartalmaz, de zsírosabb hús. Eleinte a kevésbé zsíros részeit kínáljuk, de később is figyeljünk az adagokra.

Mangalica, szürkemarha

Különösen jó minőséget jelent a húsok közül a mangalica és a szürkemarha húsa, mely GMO (genetikai módosítás) mentességével tűnik ki elsősorban. A hús minőségét meghatározza szövetei között található zsírtartalma, mely lehetővé teszi nagyon ízletes húskészítmények és ételek elkészítését.

Vadhúsok

Mivel sok előnyük van, amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes kipróbálni beillesztésüket a kicsik étrendjébe. Jellemzően a vadhúsok (nyúl, őz, vaddisznó, szarvas stb.) sokkal soványabbak, étrendbe illesztésük ezért javasolható, de rostozatuk erősebb, ami az ételkészítésnél jelenthet nehézséget – teszi hozzá a szakértő.

Felvágottak, húskészítmények

A felvágottak, húskészítmények jelentős hányada tartalmaz adalékanyagokat, melyek nagy része az eltarthatóságot biztosítja, használatukkal kivédhetők súlyos ételmérgezések, ételfertőzések. Allergiásoknak különösen fontos ezen készítmények összetevőit minden esetben áttanulmányozni. Szalámik, kolbászfélék esetében kevesebb adalékkal kell számolnunk ha a „gyorsérlelésű” változat helyett a „hagyományos érlelésűt” választjuk.

Máj

Nagyon jó vasforrás, és tartalmazza a zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E-, K-vitaminok). Fontos azonban, hogy csak fiatal állat máját adjuk az apróságoknak és hogy jól készítsük elő a májat: alaposan mossuk meg, majd pár órára áztassuk fokhagymás tejbe vagy vízbe és utána legalább tíz percig süssük vagy főzzük.Májat, májat tartalmazó készítményt 7-10 naponta egyszer fogyaszthatnak a kicsik.

A felvágottak, pástétomok közül nagyon sok otthon is elkészíthető és ízük nem fogható a boltihoz. A felvágottakat nagyon vékonyra szeletelt hideg húsokkal is helyettesíthetjük, most már találhatunk erre is külön recepteket. Májkrémet és húspástétomot is készíthetünk házilag, ezek előnye, hogy magunk fűszerezhetjük, és szabályozhatjuk a sótartalmukat. Így újabb alkalmat teremtünk arra, hogy csak az legyen a kenyérre való finom kencében, amit mi tettünk bele.

Halak

A halak jó fehérjeforrások és magas a telítetlen zsír tartalmuk, melyek nagy szerepet játszanak az agy és az idegrendszer fejlődésében, könnyen emészthetők. Tengeri és édesvízi változatai egyaránt jól felhasználhatók. A halak húsa viszont romlékony, erre a készítés és tárolás során figyelni kell.

A halakat nem kell hosszan sütni, szinte pillanatok alatt elkészülnek, ez is könnyíti a felhasználásukat. Mielőtt a kicsiknek adnánk, érdemes apróbb darabokra vágni, és meggyőződni róla, nincs-e benne szálka. Hetente két-három alkalommal lenne ideális a fogyasztásuk egy éves kor után.

Ha a halat olajoshal konzerv formájában fogyasztjuk, érdemes a konzervben lévő olajat is felhasználni, mert sok omega 3 zsírsav kioldódik a tárolás során, így ha kiöntjük az olajat, ezt az értékes zsírsavat is elveszítjük vele.

Ha megoldható, próbáljunk friss halat szerezni, ennek az íze és állaga is sokkal jobb. Érdemes ellenőrizni, hogy az előre csomagolt és fagyasztott hal kilója és az általunk elérhető friss hal kilója között van-e jelentős árkülönbség és ha megoldható, a frisset részesíteni előnyben a fagyasztottal szemben.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Nem eszik húst a gyerekem!
  • 9 lépés, hogy zökkenőmentes legyen a hozzátáplálás
  • Így vezesd be a fehérjét az étrendbe!
  • Húsok és zsírok a pici étkezésében
  • Halhús a kicsik étkezésében
  • Forrás: Kismama magazin