14 hónapos baba fejlődése

A baba fejlődése

A legtöbb baba

  • ujját szopja
  • dobozokat ürít ki
  • másokat utánoz

A babák fele

  • még fontos a mászás, dejól tipeg
  • játékot kezdeményez
  • egy testrészre kérésre rámutat

Néhány baba

  • kanalat vagy villát használ
  • a pálcikákat a helyükre visszateszi
  • játékokat tologat séta közben

13-15 hónapos korban sok baba már egyedül jár és egyre több lépést tesz egyedül. Eleinte még terpesztett lábbal megy, a karjával pedig egyensúlyoz. Ritkábban esik el. Képes lehajolva felvenni valamit, befordulni vagy hirtelen megállni.

Szívesen játszik olyan játékokkal, amelyeket maga után tud húzni, vagy amelyeket tologathat. Tud térdelni és kapaszkodás nélkül ül le oldalra vagy a két lába közé.

Keze is egyre ügyesebb, és tudja forgatni a csuklóját. Két-három kockából tornyot tud építeni. Ceruzával, krétával rajzol, firkálgat.

Egy éves kor után már lassabban nő, és a korábbiakhoz képest kevesebbet eszik. A babák fele ilyenkor már tud egyedül inni a poharából, és ügyesen használja a kanalat.

A tükörben felismeri magát, és nem próbálja megfogni a “másik” babát. Egyre határozottabban fejezi ki a kívánságait. A 14-15 hónapos kor vége felé elkezdődhet a “nem-korszak”: a baba egyszer csak mindenre nemet mond. Nem kell, nem szabad komolyan venni, mert az esetek nagyobb részében válasza nem céltudatos, csak gyakorolja a hangját és örül neki. Lehet, hogy az “Éhes vagy?” kérdésre, azt mondja, hogy “nem”, és rázza a fejét, de könnyen lehet, hogy mégiscsak enni szeretne. Előfordul, hogy kisebb-nagyobb dührohamot kap, ha valami nem az elképzelései szerint történik. Egyre jobban unja a járókát is.

JÁTÉKTIPPEK

“Adj gyerkőcöd egyik kezébe kekszet vagy babapiskótát,
másikba savanyú almát vagy más gyümölcsöt, ismerkedve az édes-savanyú párral.”

Gyakoroljatok: kérd meg, mutassa meg, hol a feje, hasa, lába!

Tegyél befőttesüvegbe olyan csemegét, amit uzsonnára szervíroznál, lazán tekerd rá az üvegre a tetejét, majd tanítsd meg neki, miképp tudja kinyerni az üvegből az ennivalót.

Tanítsd meg neki a „Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk” mondókát.

Tegyél le az asztalra/földre korongokat, gombokat, kérd, szedegesse fel őket.

Építőkockából építsetek együtt várat minél gyakrabban!

Adj neki lehetőséget arra, hogy gyurmázzon!