23 hónapos baba fejlődése

A baba fejlődése

A legtöbb baba

  • négy kockából tornyot épít
  • az egyszerű képeket felismeri, megnevezi
  • kb. 50 szót képes használni

A babák fele

  • 2-3 szavas mondatokat képez, használ
  • énekelni tud
  • más gyermekekkel szeretne játszani

Néhány baba

  • lépcsőn lefelé lépeget,
  • magáról beszél, (\”szereti – nem szereti\”)
  • \”Miért\”-kérdéseket tesz fel

22-24 hónapos korban egyedül megy föl és le a lépcsőn, de a fokokra még egyesével lép, azaz előbb mindkét lábával megáll az egyiken, és csak azután lép a következőre. El tudja rúgni a labdát, és nem esik el.

Mire két éves lesz, már több szóból álló mondatokat mond, és két-három mondatos párbeszédeket folytathat. Rövid mondókákat és dalokat is megjegyez. Rengeteget beszél és a felét már meg is lehet érteni, de sok a halandzsa. Szavakkal is jelzi, mit akar, vagy mit szeretne. Néhány színt már megnevez, és akár háromig is elszámol. A bonyolultabb utasításokat is megérti, de a tiltások nagy része még nem rögződik. Mindent újra megpróbál, amit egyébként nem lenne szabad, teszteli, hol van a határ.

Elkezdődik a “miért?”-korszak. Kérdések végtelen áradata indul, amire mindig felelni kell, bármilyen fárasztó. Mindig korának megfelelő szinten, de logikusan válaszoljunk. Már felismeri, hogy ki lány és ki fiú, de saját magát még nem sorolja be egyik csoportba sem.

Ezekben a hónapokban kezd egyértelműen kiderülni, hogy a gyerek jobb- vagy balkezes lesz-e. Szívesen firkálgat és festeget az ujjával. Az egyszerű kirakós feladatokat, amikor egyszerű formákat kell a helyükre illeszteni, már meg tudja oldani.

Lassan kisgyermek alakul a totyogó csecsemőből. Kezdődik a nappali szobatisztaság időszaka, de igen széles az egyéni variáció. A nyári időszak mindig könnyebb ilyen szempontból, mert alig kell kisnadrágon kívül hordani valamit, és rögtön észrevehető a pisilés, kakilás szándéka. Lassan el kell hagyni a rácsos ágyat is. Nagyon sok gyerek ilyenkor már bármikor ki tud mászni belőle.

Megváltozik a viselkedése. Az egyik percben hozzád bújik, babusgatást szeretne, aztán esetleg ellök, és “csak azért is” egyedül akar mindent megcsinálni. Rengeteg energiája van, állandóan megy valahová. Két éves kor körül a baba már valóban egyre inkább szeretne új helyeket és új embereket látni, és egyre jobban igényli más gyerekek társaságát.

Megjelenhet a sötétségtől való félelem és a más, irracionális (képzelt) dolgoktól, pl. szörnyektől való félelem is. Ha racionálisan megpróbálod elmagyarázni, hogy a félelmei alaptalanok, nem ér semmit, mint ahogy az sem használ, ha sötétben hagyod, csak hogy belássa, hogy nincs mitől félnie. Ha fél a sötéttől, érdemes nála égve hagyni egy kislámpát, szörnyek ellen pedig lehet közösen “ellenvarázslatot” csinálni, vagy “szörnyűzőket” kitalálni, a szörnyeket ezzel kinevetni. Az sem katasztrófa, ha néha megengedjük, hogy a szülő ágyában aludjon, vagy ha a kiságyát ideiglenesen a szülői hálóba költöztetjük.

JÁTÉKTIPPEK

Nézegessetek újságban nőket, férfiakat, nevezzétek meg ruhadarabjaikat!

Adj a gyermek elé több tárgyat, puhákat, keményeket vegyesen. Nyomkodjátok és nevezzétek meg, melyik puha, melyik kemény!

Piros, sárga, kék színű kivágólap szétdarabolásával, széttépkedésével alkossatok egy madarat, aminek körvonalát előre megrajzolhatod.

Ragasszátok fel rajzlapra a színes papírdarabokat, tegyétek ki a hűtőre az alkotást!

Tegyél a lakás különböző’ helyiségeibe, központi helyre jól észrevehetően játékokat! Kérd meg a kicsit, szedje össze őket, a következő utasítással: „Menj az előszobába a labdádért!”

Rakj ki gombokból virágot!

Tegyétek a gombokat egymásra, míg el nem dől a „torony”!