Baba

10 dolog, ami meglepheti az újdonsült szülőket

Kilenc hónap várakozás, sok elolvasott cikk és könyv, beszélgetések a gyerekes ismerősökkel - bármennyit is készülünk rá, valójában semmi nem tud igazán felkészíteni a kisbabával töltött első időszakra.
2018. Szeptember 29.
Van, amire nem készítenek fel a szakkönyvek

A baba napirendje mindent meghatároz

A kicsi születése előtt jól megszokott ritmusa volt az életednek – ez azonban egycsapásra megváltozik, és minden a baba körül kezd forogni. Lehet, hogy az újszülöttek 18 órát is alszanak egy nap, ezt azonban rövid szakaszokban teszik, az alvások között pedig etetni, pelenkázni, ringatni, dajkálni kell a kicsit… Szerencsére, általában néhány hét elteltével beáll egy jól kiszámítható napirend.

Hirtelen rengeteg új ismerősöd lesz

Már a terhesség alatt megtapasztalhatod, hogy az idegenek is több figyelmet szentelnek neked, de egy kisbaba olyan, mint egy “havermágnes”: mindenki rátok mosolyog, kérdezget, tanácsot ad (akár szeretnéd, akár nem), és az életetek minden apró részletére kíváncsi! Ez persze zavaró is lehet, de akár szoros barátságokat is köthetsz más anyukákkal, apukákkal.

Átalakul a párkapcsolatotok

Egy új szereplő kerül be a kapcsolatotokba, ráadásul ez az apró szereplő minden idődet és figyelmedet magának akarja. Sokkal kevesebb időtök és energiátok lesz egymásra, megváltozik a kapcsolat dinamikája, elfelejthettek még beszélgetni is. Az anya- és apaszerepbe nem könnyű belerázódni, és ez komoly próbatétel lehet. Igyekezzetek lehetőséget teremteni arra, hogy kettesben lehessetek és csak a másikkal foglalkozzatok!

Vége a nyugodt éjszakáknak

Nincs olyan trükk vagy tuti módszer, aminek segítségével egy újszülött átaludná az éjszakát: szinte biztos, hogy fel fog ébredni enni, legalább egyszer, de inkább többször. Lehet, hogy szerencsétek van, és ez nem tart túl sokáig, de az is előfordulhat, hogy évek is eltelhetnek addig, míg újra átaludhatsz egy éjszakát. Próbálj meg napközben is annyit pihenni, amennyit csak lehet – a házimunka megvár.

Állandóan grimaszolni fogsz

A kisbabák rendkívül vonzónak találják az emberi arcokat, és kifejezetten érdekesnek – később pedig viccesnek -, amikor mosolyogsz, felfújod az arcod, kinyújtod a nyelvedet, esetleg mókás hangokat adsz ki. Lehet, hogy egy kicsit bután érzed magad a grimaszolástól, de nyugtasson meg a tudat, hogy a babád fejlődéséhez is hozzájárulsz ezzel!

Segítségre lehet szükséged

Egy kisbaba hatalmas öröm, de hatalmas felelősség és rengeteg munka is egyben! Bár megpróbálhatsz mindent egyedül csinálni, de sokat jelenthet, ha valaki segít neked! Ne szégyellj segítséget kérni! Már az is elég lehet, ha valaki leveszi az ebédfőzés terhét a válladról, vagy éppen átveszi egy kicsit a babát, amíg te zuhanyozol és olvasol néhány oldalt.

Normális, hogy bűntudatod van

Teljesen normális, hogy néha a korábbi életed után vágyakozol, vagy ha nem vagy képes a szülői lét minden egyes percét élvezni. Nem vagy ezzel egyedül!

Hibázni is fogsz

Lehet, hogy egy tökéletes világban a tökéletes szülők soha semmilyen hibát nem követnek el és csak jó döntéseket hoznak, de a valóság egy kicsit más. Egy szabályt érdemes megjegyezned: tedd azt, ami működik nálatok.

Tényleg létezik a mindent átható szülői szeretet

Van, aki a szülés utáni első percekben már érzi, és van olyan is, akinél csak később alakul ki az a korábban nem tapasztalt, mindent elsöprő szeretet, amelyet a gyermeked iránt érzel.

Megtanulod elengedni a dolgokat

Szülőnek lenni: folyamatos változás. Nemcsak az elvárásaidat kell elengedned, de azt is meg kell tapasztalnod, hogy a kisbabád napról napra nő, fejlődik, tanul – meg persze azt is, hogy ami eddig működött, azt bizony időről időre felül kell vizsgálnod.(Cikk forrása: webmd.com)Ez is érdekelhet: