Baba

10 dolog, amit bárcsak valaki mondott volna nekem a szülés utáni fogyásról

A terhesség alatt nemcsak hízol, de szinte az egész tested megváltozik. Ezek a változások nem alakulnak vissza egyik pillanatról a másikra, hiszen hónapok alatt következtek be.
2022. Október 24.
Anya karjában tartja a babát

1. A felszedett kilók leadása időbe telik

Miután majdnem 10 hónapig tart a baba növekedése, időbe telik a szülés utáni súlyvesztés. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a nők csak 20%-a nyeri vissza a terhesség előtti súlyát a szülés utáni első három hónapban, 24%-uknál egy évvel a szülés után is legalább 10 kilót súlyfelesleg marad.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan a nők 80%-ának több mint három hónapba telik, mire visszatér a terhesség előtti súlyához. Mindannyian szeretnénk gyorsan lefogyni, hiszen az ajánlott fogyási cél az, hogy hetente körülbelül 1 kilót fogyjunk.

2. A fogyásod a baba születésekor megkezdődik

A fogyás akkor kezdődik, amikor megszületik a baba. A baba, a magzatvíz, a méhlepény és más folyadékok távoznak a testedből, és a következő hat hétben folytatódik a fogyás, ahogy a testedben lévő más folyadékok visszatérnek a terhesség előtti szintre.

Az átlagos súlyvesztés szüléskor 13 kiló. Hat hét elteltével joggal következtethetünk arra, hogy a megmaradt súly nagy része zsírszövet.

3. A szülés után hat hónappal még mindig szolidan terhesnek fogsz kinézni

Terhesség alatt a méh megváltoztatja a helyzetét és növekszik. A méh a 12. héten körülbelül akkora, mint egy grapefruit, a 40. héten pedig már görögdinnye méretűre nő.

A szülés után a méh még mindig ekkora, és a következő hat hétben fokozatosan zsugorodik. Így annak ellenére, hogy a babát a karjaidba pólyálva tartod, még mindig szükséged lesz a kismama leggingsre, és nagyon terhesnek fogsz kinézni.

4. Az ízületeid másképp érezhetik magukat

A terhesség során egyre jelentősebb mennyiségű ösztrogén és relaxin hormon szabadul fel, hogy felkészítse a szervezetet a szülésre.

Egy tanulmány szerint a térdekben is fokozott lazaság tapasztalható. A lazaságot az ízület túlzott rugalmasságaként definiálják. Ez a hipermobilitás futás és járás közben megváltozott járásmechanikát okozhat, ami ízületi fájdalmakhoz és akár egy kis ügyetlenség érzéséhez is vezethet. Vedd ezt figyelembe, amikor visszatérsz a fizikai rutinhoz vagy a testmozgáshoz.

5. Ha bepisilsz edzés közben, az nincs rendben

A tüsszentéskor, ugrókötelezéskor vagy nevetéskor történő bepisilést gyakran természetes jelenségnek fogadjuk el szülés után,  de az inkontinencia korrigálható.

Ha szivárgást tapasztalsz, keresd fel orvosodat vagy keress egy medencefenék-fizioterapeutát.

6. Folyamatosan fogysz, de még mindig van “anyapocakod”?

Könnyen lehet, hogy ezt a szétnyílt hasizom okozza. Viszonylag gyakori, a nők 66%-át érinti a harmadik trimeszterben, és akár 53%-át a szülés után.

A szétnyílt hasizom hozzájárul a rossz testtartáshoz, a derékfájáshoz, gyengíti a törzset, hozzájárulhat a medencefenék diszfunkciójához, és még a helyes légzés képességét is befolyásolhatja.

7. A szoptatás segíthet

Elméletileg a szoptatás segítene a fogyásban, mivel az anyatejtermeléshez kalóriára van szükség; azonban kevés bizonyíték támasztja alá, hogy a szoptatás hatással van a szülés utáni fogyásra. Vannak, akikről olvadnak a kilók a szoptatás alatt, míg másokról egyáltalán nem.

8. Bármilyen testmozgás számít

A leggyakoribb ok, amiért szülés után a nők nem kezdenek el mozogni, hogy egyszerűen nincs rá idejük és nem tudják kire bízni a babát. De nem is kell feltétlenül elválnotok egymástól: a séta, amit kettesben is megtehettek, nagyszerű mozgás. A sétát később laza kocogás is felválthatja, biztosan láttál már anyukákat futni miközben tolják a babakocsit maguk előtt. Minden mozgás számít.

9. Az alvás mennyisége hatással lehet a fogyásra

Az alváshiány és az alvás mintázatának megváltozása a szülés utáni fogyást is befolyásolhatja. Az éjszakánként átlagosan öt óránál kevesebb alvás összefüggésbe hozható a nők súlygyarapodásával. A tartós alváshiány hatással lehet az étvágyat szabályozó hormonokra, ami miatt a fáradt anyák éhesebbnek érzik magukat, mint amikor kipihentek.

10. Nincs olyan tuti recept, ami mindenkinek segít a fogyásban

Könnyű összehasonlítani a szülés utáni fogyási utunkat másokéval, de fontos megjegyezni, hogy mindenki útja más lesz. Számos tényező befolyásolja a szülés utáni fogyást. A nyilvánvaló tényezőktől, mint az alvás, a táplálkozás és a testmozgás, vannak pszichoszociális tényezők, mint a szülés utáni depresszió és a szorongás. A demográfiai és életmódbeli tényezők is hatással vannak rá, ahogy akár a partner támogatása is.

Kép: Getty Images

Forrás: blog.nasm.org