Baba

14 tipp, ha ez lesz az első babás karácsonyotok

Egy újszülött érkezése alaposan fel tudja forgatni az addigi élet menetét. Az ünnepek idején, amikor egyébként is nagyobb a nyüzsgés és több a program, nem árt előre felkészülni, különösen, ha ez az első babás karácsonyotok.
2019. December 07.
14 tipp, ha ez lesz az első babás karácsonyotok Forrás: iStock

1. Legyen tervetek

Minden házaspárnál szóba kerül, hogy hogyan, mikor és melyikük családjával karácsonyoznak. Ez már párként sem feltétlenül könnyű, de egy újszülött tovább bonyolítja a helyzetet. Hozzátok meg a döntést lehetőleg már hetekkel korábban, és mindkettőtök családjával tisztázzátok a menetrendet, hogy elkerüljétek a bonyodalmakat.

2. Szabadulj meg a kinőtt holmiktól

Az ünnepek előtt válogasd át a pici holmijait, a kinőtt ruhákat, vagy a már nem használt játékokat átadhatod egy várandós barátnődnek, vagy jótékonysági céllal is felajánlhatod azokat megfelelő szervezeteknek. Ezzel nemcsak jót teszel, de a saját magad helyzetét is megkönnyíted, ha helyet csinálsz az újdonságoknak, amit majd ajándékba kap a gyerek.

3. Írj kívánságlistát

Nem árt, ha a sok felesleges kacat helyett valóban olyan holmikat kaptok karácsonyra, melyek valóban szükségesek, értelmesek. Így jó ötlet lehet előre összeírni a kívánságaitokat, hogy a nagyszülők, vagy más ajándékozni kívánó rokonok is tudják, mi az, amit szeretnétek a picinek.

4. A jóból is megárt a sok

Az első babás karácsonya bizony izgalmas időszak. A nagy nyüzsgés ellenére sem szabad azonban túlságosan eltérni a megszokott napirendtől, különösen, ami az etetést, illetve az alvást illeti. Szükség esetén a rokonokat is lehet figyelmeztetni rá, hogy a pici szükségletei az elsők.

5. Indítsatok új hagyományt

A kisgyermeketek első karácsonya jó alkalom arra, hogy új hagyományt indítsatok. Nem kell túlságosan nagy dolgokra gondolni, csak valami apró szokásra. Például viseljetek mindig egyforma karácsonyi pizsamákat, vagy készítsetek egy új csúcsdíszt, amit ezentúl minden évben feltesztek a fára. Kitalálhattok egy új közös játékot, esetleg tehettek minden évben jótékonysági felajánlást.

6. Legyen egy nap csak nektek

Mi a legjobb ajándék, amit a gyerekednek adhattok? Az idő. Legyen egy nap, ami nem a konyhai sürgölődésről, és nem is a rokonlátogatásról szól, csakis rólatok. Lassuljatok le, és koncentráljatok csakis egymásra. A kisbabátok imádni fogja ezt a kitüntetett figyelmet.

7. Olvass karácsonyi mesét

Ha még éppen csak újszülött, akkor is olvass neki karácsonyi meséket – akár a saját gyerekkori kedvenceidet -, ami rád és rá is jó hatással lesz. A karácsonyi történetek tele vannak csodákkal.

8. Legyen egy különleges ajándék

A kisbabák sokszor a csomagolópapírt, vagy éppen a dobozokat élvezik leginkább a karácsonyfa alatt. Az első ünnepre ennek ellenére is érdemes egy különlegesebb, értékesebb ajándékot is beszerezni, például egy ezüst csörgőt, egy gravírozott ékszert, amit felnőtt korában biztosan értékel majd, és jó emlékként őrizheti, mint első karácsonyi ajándékát.

9. Rendezz babapartit

Ha több kisgyermekes barátotok van, osszátok meg az ünnep örömét, és rendezzetek egy bababulit játékokkal, ünnepi díszekkel, felnőtteknek pedig finom falatokkal. Lehetséges, hogy ez most csak virtuálisan fog működni. A fényképezőgépet érdemes lesz előkészíteni.

10. Örökítsd meg, hogyan cseperedik

Az a közhely, hogy repül az idő, akkor nyer igazán értelmet, amikor valakinek gyereke születik. Ezért is érdemes megörökíteni a különleges pillanatokat. Minden karácsonykor fotózd le ugyanazzal az ünnepi dekorációval, vagy karácsonyi dísszel.

11. Jöhet a karácsonyi dekoráció

Egy kis karácsonyi dekoráció a babaszobába sem árt. A kellemes fényeket már a picik is nagyon szeretik, így néhány izzósorral biztosan nem lőhetsz mellé. Csak ellenőrizd, hogy ne tudja magára rántani, és a fénye ne legyen túlságosan vibráló.

12. Készíts üdvözlőlapokat

Akár képeslapként, de ajándék mellé üdvözlőkártyaként is szolgálhatnak a kisbabáról készült karácsonyi fotók. Egy ünnepi ruha, egy puha takaró, néhány dísz, vagy fényfüzér máris karácsonyi hangulatot teremt, és meseszép fotóhátteret biztosít.

13. Ruccanjatok ki

Ne bánd, hogy a picivel még nem tudtok messzebbre utazni, tegyetek nagy sétákat. Látogassátok meg a közeli betlehemet, vagy nézzétek meg a karácsonyi fényeket.

14. Hagyd felfedezni

A fa, a díszek, a csomagolópapírok, a csilingelés, a zene, az ünnepi fények hasonlóan jó hatással vannak a babákra, mint a felnőttekre. Sokat fejlődnek ilyenkor az érzékeik. Avassuk be őket mindenbe, mutassunk meg nekik is külön mindent, milyen a papír zörgése, a csengő csilingelése, a karácsonyfa érintése.

(Cikk forrása: viaparents.com)