Baba

Első karácsony a babával

Ha ez az első közös családi karácsonyotok, akkor fogadjátok meg tanácsainkat, és garantáltan szép ünnepetek lesz!
2014. December 03.

1. Az utolsó pillanat effektus elkerülése

Ha ti az a pár vagytok, akik karácsony napján rohangáltok még az elfelejtett ajándékokért, és délután faragjátok bele a fát a talpba, akkor nem árt, ha idén kicsit jobban előkészültök. Az ünnepek előtti, stresszel járó feszültséget a baba is megérzi, és nyűgös lesz tőle. Inkább írjátok meg jó előre az ajándékozási és bevásárló listát, hogy az ünnepek ne a rohanásról, hanem a meghitt pillanatokról szóljanak.

2. Kevesebb utazás, kevesebb stressz

Tervezzétek meg előre, hogy az ünnepek alatt melyik napon, kivel találkoztok. Ha eddig ti utaztatok mindenkihez, akkor idén lehet cserélni, sokkal kényelmesebb, ha nem nektek kell országjáró autókázást megejteni a rokonok kedvéért, és percenként azon aggódni, hogy elraktad-e a mellszívót, a cumisüveget, a hálózsákot, és a többi „otthonhagyhatatlan” babakelléket. A kicsinek is sokkal jobb, ha a megszokott környezetben lehet, és ott járhat kézről-kézre a rokonok között.

3. Csak semmi újítás!

Fontos tanács az újdonsült anyukáknak: ne most akarjatok kiteljesedni a konyhában! Ez az ünnep most nem arról szól, hogy végigfőzz egy komplett karácsonyi menüt Jamie Oliver szakácskönyvéből. Jobb, ha a megszokott, bevált receptekhez ragaszkodsz, és nem akarsz új ízekkel, és bonyolult ételsorral kísérletezni. A lényeg, hogy minél több időt tudjatok együtt lenni, lehetőleg stresszmentesen.

4. A kevesebb több…

Ha már az evés témánál vagyunk… Ha már akkora a gyermekünk, hogy tud pépeset enni, ne most kóstolgattassuk vele végig az egész menüt. A babáknak bőven elég a megszokott sütőtök- és almapüré, nem kell vele megkóstoltatni a birsalmás kacsapástétomot vagy az agyondicsért csokoládé mousse-t. Ugyanez vonatkozik a szoptatós kismamákra is. Inkább próbáljatok mértéket tartani, mert minden, amit megesztek, a kisbabátokon fog „lecsapódni”. Így ha nem szeretnétek nyűgös, hasfájós karácsonyt, inkább odafigyeléssel étkezzetek!

5. Hagyományteremtés

Ez az első családi karácsonyotok, itt a lehetőség, hogy megteremtsétek a saját hagyományaitokat. Beszéljétek meg, mi fontos a leginkább számotokra, mi legyen az ünnep forgatókönyve. Most még van időtök megtervezni, ne az utolsó pillanatban kapjatok össze azon, hogy vacsora előtt, vagy vacsora után legyen gyertyagyújtás.

6. Ajándékozzatok mértékkel

Ne essetek túlzásba a kicsi megajándékozása során. Pici babának a legnagyobb ajándékot azzal adhatjátok, ha játszotok vele, és minél több időt töltötök együtt. Pár hónapos lurkónak adhattok színes rágókát, vagy egy zenélős játékot, de felesleges túl sok pénzt költenetek, a rokonság úgyis elárasztja majd a lurkót rengeteg (és sokszor) felesleges ajándékkal.

7. Nyomás nélkül, lazán

Mivel ez az első, közös ünnepetek, ne engedjetek semmilyen családi nyomásnak, ünnepeljetek úgy hármasban, ahogy jól esik. Ha egész nap pizsiben maradtok, és úgy várjátok a Jézuskát, akkor úgy, ha szépen felöltözve, a templomba sétálva, babakocsit tolva, akkor úgy. A lényeg, hogy az ünnep rólatok, a ti családotokról szóljon, pont úgy, ahogy azt ti szeretnétek.