Baba

10 fontos szabály, ha egy újszülöttel töltjük az ünnepeket

Már csak néhány hetünk van az ünnepekig, amikor végre pihenéssel, a családdal, barátokkal tölthetünk el több időt. Ha közvetlenül az ünnepek előtt érkezik egy kisbaba is a családba, az kissé stresszesebbé teheti ezt az örömteli időszakot.
2019. November 14.
10 fontos szabály, ha egy újszülöttel töltjük az ünnepeket (Fotó: iStock)

Ha egy új kis családtag is ott lesz velünk az ünnepekkor, éppen ezért érdemes időben felkészülni arra a néhány szabályra, amit nem árt betartanunk, hogy felhőtlenebb lehessen mindenki öröme.

Mossunk kezet

Az ünnepek a megfázás- és influenzaszezon kellős közepén vannak, az újszülöttek pedig különösen érzékenyek a betegségekre, főként, ha még nem kaptak meg minden oltást. Az újdonsült szülők stressz-szintjét jelentősen csökkentheti, ha a kérésük nélkül mindig megmossuk a kezünket, mielőtt felvesszük a babát. Ha pedig lebetegedtünk, akkor tényleg nagyon fontos, hogy inkább otthon maradjunk: a kisbaba számára ugyanis akár életveszélyes is lehet, ha megfertőzzük.

Ne puszilgassuk a babát

A gyerekorvosok is gyakran javasolják, hogy az újdonsült szülők ne engedjék, hogy bárki puszilgassa a babájukat, ez ugyanis az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy átadják a kórokozókat. A szülők gyakran érzik magukat kínosan, és nem merik megkérni a rokonokat, hogy ne puszilgassák a babát ##8211## ezért óriási szívességet teszünk nekik, ha megmondjuk, hogy legyenek nyugodtak, puszilgatni nem fogjuk a kicsit.

Legyünk tisztelettel az alvásigényre

Persze az ünnepek úgy a legkényelmesebbek, ha nem kell mindenféle menetrendekhez, beosztásokhoz igazodni, de ez a friss szülők esetében nem biztos, hogy lehetséges. Ha kimarad egy kis szundi, vagy ha az esti lefekvés ideje eltolódik 20 perccel, már az is okozhat károkat a baba alvásában, és a szülők még kevesebbet tudnak majd pihenni, mint általában. Ahelyett, hogy azt kérnénk a szülőktől, hogy csak most az egyszer lazítsanak a szabályaikon, ajánljuk inkább fel nekik, hogy segítünk, hogy minden a rutin szerint alakuljon. Ezután biztos, hogy családi hőssé válunk!

Ne kommentáljuk, hogy etetik a babát

Az, hogy táplálja egy édesanya a gyermekét, teljes mértékben személyes döntés. Amit tehetünk, hogy reméljük, hogy a lehető legjobb döntést hozta meg a gyermeke érdekében, és nem látjuk el kommentekkel, tanácsokkal. A “miért nem szoptatsz?”, “biztos vagy benne, hogy elég a tejed?” kérdéseknek nincs helye az ünnepi körben, helyette inkább a “hol lenne a legkényelmesebb neked, hogy megetesd a babát?” opciót javasoljuk.

Ne boruljunk ki az utolsó pillanatban történő változásoktól

A csecsemők és a dolgok kiszámíthatatlan alakulása kéz a kézben járnak. Etetés, pelenkázási krízisek, felfúvódás, nyűgösség, és a “mindjárt odaérünk, csak félútról vissza kellett fordulnunk, mert otthon hagytunk valamit” jellegű dolgok bármikor megtörténhetnek.

Ne felejtsük el, hogy nagy esély van arra, hogy a friss szülők elkésnek, korán mennek haza, esetleg mindkettő. Ezt nem azért teszik, hogy megbántsák a házigazdát, hanem mert számtalan stressz éri őket az elején. Ahelyett, hogy haragosak lennénk, igyekezzünk inkább megértőek lenni velük szemben.

Legyünk körültekintőek az ajándékozásnál

Nagyon izgalmas dolog tud lenni az ajándékvásárlás egy babának, de érdemes belegondolni abba, hogy ami szerintünk jó ajándék, azt nem biztos, hogy a szülők is így látják, vagy egész egyszerűen nem lesz feltétlenül jó a babának. Mehetünk biztosra, és megkérdezhetjük a szülőket, hogy mire van szüksége a babának, vagy adhatunk nekik ajándékkártyát is. Ha ruhát vásárolnánk, vegyünk inkább nagyobb méretet, hogy majd bele tudjon nőni a kicsi. De érdemes lehet akár úgy ajándékot választani, hogy azzal nem is igazán a kicsit lepjük meg, hanem a szülőket, és az ő mindennapjaikat könnyítjük meg vele.

Ne mondjuk meg az anyukának, mit egyen

Ha az édesanya szoptat, sokan szeretnek kéretlen tanácsokat adni neki, hogy mit egyen, mire figyeljen az étrendjét illetően. Ahelyett, hogy ebbe a hibába esünk, inkább hagyjuk, hogy az anyuka is élvezze az étkezést, és ne akarjuk megmondani neki, hogy mit szedjen a tányérjára.

Hagyjuk, hogy mindenki időt tölthessen a kicsivel

Érthető dolog, ha a tökéletes kisbabát látva minden percünket vele akarnánk tölteni, de ne felejtsük el, hogy számtalan rokon van még rajtunk kívül, hasonló vágyakkal. Hogy ne az anyának kelljen beosztania, ki mikor kerül sorra, legyünk tekintettel mi magunk másokra is, és tartsuk tiszteletben, hogy ők is szeretnének a kicsivel lenni.

Adjunk teret az anyának és a babának

Ha az édesanya elvonul a babával egy időre, ne akarjuk percenként ellenőrizni, hogy biztos jó-e úgy, ha a többi vendégtől elszigetelve vannak. A baba túltelítődhet kicsit a nagy nyüzsgéstől, és jobb neki, ha az anyuka egy picit félrevonja. Legyünk ezzel is elnézőek, és amikor visszaülnek a körünkbe, támogassuk az anyukát.

Legyenek szépek az emlékek

Senki sem szeretne karácsonykor hideg ételt enni egymagában, amikor a többiek már túl vannak a vacsorán, vagy arra visszatérni a szobába, hogy minden ajándékot kibontogattak nélküle. Pedig ha éppen el kell mennie szoptatni, pelenkázni az anyukának, akkor könnyen lecsúszhat ezekről. Bizonyosodjunk meg arról, hogy ő is a körünkben van-e, és legyünk ebben az évben kicsit engedékenyebbek – ha nem 18 órakor kerülnek a sültek az asztalra, hanem csak 18 óra 20 perckor, akkor sem áll meg a világ.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: