Baba

Az ünnepek alatt se hanyagold a szoptatást

Mozgalmas időszaka ez az évnek! Mindenszentek, halottak napja, Mikulás, karácsony, újév és a téli ünnepkör többi tradicionális vagy vallási ünnepe... Mindannyiunk előtt sok esemény áll, és mérhetetlenül soknak tűnik a tennivaló.
2011. November 28.

Nem könnyű az összes listánk végére érni: bevásárlólista, ajándéklista és a végtelen lista az egyéb elintéznivalókról. Mi áll a lista élén? Természetesen az, hogy tápláld a kisbabádat!

Nem is olyan nehéz megfeledkezni egy csöppség igényeiről, ha a kisbaba nem tesz arról, hogy észrevegyük. Még olyan is létezik, hogy ünnepek alatti elválasztás vagy nyaralás alatti elválasztás, amikor egy kisbaba vagy kisgyerek azért fejezi be a szopást, mert az ünnep vagy a nyaralás túl mozgalmas, és teljesen eltérnek a napok a megszokott rutintól.

A vidám ünneplés közben se felejtsd el megszoptatni a babádat

Vannak olyan nyugodt gyerekek, akiket teljesen kielégít, ha anya hordozza őket, ők pedig nézelődnek, és rámosolyognak a körülöttük lévő emberekre. Néha egészen könnyű megfeledkezni arról, hogy ezeket az elégedett kis emberkéket meg is kellene etetni – ha az anya nem emlékezteti magát erre, vagy a túltelítődött mellei nem juttatják eszébe.

Persze ha napközben kevesebb időt tölt egy kisbaba a mellen, előfordul, hogy éjjel pótolja be, ami kimaradt a nyüzsgésben. Szép pillanatok ezek: az éjszaka békéjében végre zavartalanul újra összekapcsolódni a gyerekünkkel. Végül pedig úgyis megérezzük majd a határainkat, és lelassítunk nappal is, ha fogytán az erőnk.

Szopi: ürügy és lehetőség egy kis pihenésre

Ebből a szempontból a szoptatási kapcsolat kisbabánkkal, kisgyerekünkkel nemcsak hasznos módja annak, hogy kis szoptatási szüneteket iktassunk be a napunkba, hanem olyan dolog is, ami békésebbé teszi az életünket. Az a késztetés, hogy eleget tegyünk kisbabánk igényeinek, egyben azt is jelenti, hogy annyira le kell lassulnia az életünknek, hogy megfeleljen a kicsi tempójának.

Nem telhetnek el úgy hosszú órák bevásárlással vagy ajándékcsomagolással, hogy vissza ne kapcsolnánk egy sebességfokozattal, szünetet ne tartanánk, hogy keressünk egy kényelmes széket, vagy éppen becsukjuk a szemünket pár erőt adó percre. A kisbabáknak ugyanis nincsen tennivalókról szóló listájuk – vagy ha mégis, akkor elég egyszerű:

1.: Enni. 2.: Aludni. 3.: Enni. 4.: Kakilni. 5.: Enni. 6.: Összebújni anyuval.

Nem aggódnak olyan dolgok miatt, hogy vajon Emma néninek tetszeni fog-e a pulóver, amit vettünk neki, vagy karácsony reggelén összevesznek-e a rokonok. Nagyon egyszerű igényeik vannak, és elfoglalt, sűrű napokon sokkal inkább öröm, mint teher megfelelni ezeknek az egyszerű igényeknek.

Jaj, mindenkinek töltsek még egy italt? Sajnálom, muszáj megetetnem a babát!

Vigyelek el ajándékot venni az unokáknak? Nagyon sajnálom, de meg kell szoptatnom a kicsikémet.

Szűrjem át a mártást? Jaj, már olyan éhes a baba!

Még ha egyébként nem is vonulnál külön a szoptatás miatt, amikor tele van a lakás vendégekkel, az élet pedig feladatokkal, akár felüdülést is jelenthet csendben, a kisbabát átölelve eltűnni egy kis időre. Fekszel a csöndben, a babád elfészkelődött a karodban, és hallod a kinti történéseket, ahogy beszűrődnek hozzád a zajok… a nagyobb gyerekek játszanak, vagy épp civakodnak, hogy ki következik; a felnőttek lelkesen beszélgetnek, aztán kitör a nevetés; poharak és tányérok csörrennek; gőz és meleg árad a konyhából, ahogy készülnek a fogások.

Közben a baba és te biztonságban és kényelmesen pihentek kis fészketekben, csak ketten, annak örömében fürödve, hogy egymás tennivalólistáján az első helyen vagytok.

Az ünnepek alatti leggyakoribb szoptatási problémákról itt olvashatsz!

Forrás: Lisa Hassan Scott (2011): Don’t forget to feed the baby! Breastfeeding when you’re busy… Mothering Magazine, All things mothering blog, 2011. november 21.

Ezeket is olvasd el szoptatás témában: