Kisgyerek

Biztonságos karácsony

Az év legmeghittebb ünnepén együtt készül a család a vacsora elfogyasztására, az ajándékozásra. Nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy gyerekeink biztonságosan élvezhessék a karácsony pillanatait.
2014. December 17.

A karácsonyi időszak alatt minden kisgyermek otthon van, legyen baba, totyogó, óvodás vagy iskolás. A sürgés-forgásban is a legkisebbekre leselkedik a legtöbb veszély, de a nagyobbakra sem árt odafigyelnünk.

A karácsonyfa

A karácsonyfa lesz az ünnep és így a lakás középpontja. Gyönyörű díszei, csillogó dekorációi és világító lámpái vonzóak a picik számára. Manapság már sokan használnak műanyagból készített karácsonyfát. Nem természetes anyagú fa vásárlásakor figyeljünk oda, feltüntették-e a terméken, hogy tűzálló vagy nem gyúlékony. Ez nem azt jelenti, hogy véletlenül nem gyulladhat meg, hanem azt, hogy könnyen eloltható és nem terjednek rajta gyorsan a lángok.

Élőfánál arra figyeljünk, hogy friss legyen. Ha gyökerestől vesszük, cserépben, akkor nagy eséllyel élő és friss, ha vágott fa, akkor pedig nézzük meg alaposan, kérdezzük ki az eladót. A száraz faágak könnyebben meggyulladnak.

A fa gyulladásveszélye miatt jobb, ha minél távolabb tesszük forró dolgoktól, mint a radiátor vagy esetleg kandalló. Vágott, élő fát érdemes olyan tartóba helyezni, amit fel lehet tölteni vízzel, így késleltethetjük az ágak kiszáradását és a fa típusától függően tovább érezhetjük a kellemes fenyőillatot is.Ha totyogó családtagunk van, érdemes kisebb fát választani és olyan magasságba helyezni, ahol a mozgását még nehezen koordináló picúr nem érheti el, és biztosan nem rántja magára.

A díszítés

Érdemes a fa és otthonunk feldíszítéséhez nem gyúlékony anyagból készült díszeket, dekorációt használni. A törékeny díszeket próbáljuk a fa felső részére rakni, ahol nem érik el őket a kíváncsi gyerekkezek.A karácsony közeledtével megszaporodnak a világítófüzér-árusok, sok helyen kaphatunk olcsó, de annál megbízhatatlanabb, árammal működő dekorációt. Családunk biztonsága érdekében szaküzletekben vásároljunk, ahol meggyőződhetünk arról, hogy leendő dísztárgyunk megfelel a biztonsági követelményeknek. Ha lakáson kívül szeretnénk használni, a ház külső részén, esetleg a kertben, bizonyosodjunk meg arról, hogy speciálisan kiképzett, téli időjárásra, külső használatra szánt dekorációt vásároltunk.Ha nem tartózkodunk otthon vagy aludni megyünk, kapcsoljunk le, húzzunk ki a konnektorból minden világító dísztárgyat, füzért, lámpát.

A kandalló

A kandalló tüze meleget ad és szépségével is hívogat. Ha otthonunkban kandalló is van, úgy tehetjük gyermekbiztossá, ha körbevesszük úgynevezett kandallóvédőráccsal, ami távol tartja a család legkisebbjeit a csábító tűznyelvektől és a forró felülettől. Figyeljünk arra, hogy a nagyobbak se dobhassanak csomagolópapírt a kandallóba, mert hamar tüzet fog és égési sérülést szerezhetnek.

Az ajándékok

A meglepetések felfedezése, kicsomagolása a karácsonyesték legizgalmasabb pillanatai. A fa alá rakott ajándékok sajnos veszélyes dolgokat is rejthetnek a legkisebbek számára. Próbáljunk gyermekeink korának megfelelően csomagolni, elhelyezni a meglepetéseket. A legtöbb játékon feltüntetik, hogy milyen életkorú gyermekeknek ajánlják.

Nagyobb családi összejövetel után, amint lehet, érdemes pár percet szánni a padló feltakarítására, ne kerülhessen a kicsik kezébe és szájába lepottyant, veszélyes dolog. Az alkoholos italokat pedig étkezés után rögtön tegyük kiskorúak számára elérhetetlen helyre.

A karácsonyi sürgés-forgásban, konyhai főzésnél, terítésnél fokozottan figyeljünk arra, hogy a kicsik ne kerülhessenek forró ételek, edények közelébe.

Egy kis odafigyeléssel az egész család számára nyugodt és boldog karácsonyt varázsolhatunk.

A témához kapcsolódó cikkek:

  • Első karácsony a babával
  • A legkisebbek karácsonya
  • 7 egyszerű tipp a zöldebb karácsonyért