Gyerek

Védd ki a karácsonyi veszélyeket!

A következő két hétben a szokottnál is több balesetveszélyes helyzet adódhat. Ezeket elkerülheted az alábbi tanácsok betartásával!
2011. December 22.

Tüske és tűz

A fenyő megvásárláskor, szállításakor figyelj az éles tüskékre, a letört, hegyes ágakra, amelyek felsértheik a bőrt. Ha seb keletkezik, akkor alaposan fertőtlenítsd le, mivel a fenyőfa gyakran földdel szennyezett, ez pedig fertőzést okozhat. Veszélyforrás lehet a karácsonyfa végének befaragása a talpba: vigyázz az éles szerszámokkal. Ha valaki mélyebb sérülést szerezne, szükség lehet orvosi ellátásra is: a legközelebbi baleseti ambulanciát érdemes felkeresni, ugyanis ilyenkor tetanusz oltás szükséges a fertőtlenítésen kívül. Ha heves artériás vérzés lép fel, azonnali nyomókötést kell felhelyezni, és egyidejűleg értesíteni kell a mentőket.

A karácsonyfán hagyott égő gyertyák tüzet okozhatnak, mint ahogy a nem megfelelő, zárlatos égők, illetve a csillagszórók is. Soha ne hagyj kisgyereket a karácsonyfa mellett felügyelet nélkül!

Néha előfordulhat áramütés a karácsonyfa izzókészlet rossz szigetelése miatt. Áramütés esetén mindig kerüljön orvoshoz a sérült, akkor is, ha nincsenek komoly panaszai!

Csúszós utak

Ebben az időszakban gyakoribbak a közlekedési jármű- és gyalogos balesetek (láb- és kéztörések, esések). Igen gyakori a fejsérülés és a comb-, illetve csípősérülés az időseknél. Minden ilyen esetben értesítsük a mentőket. Ha valakit kültéren baleset ér, jelentős veszélyforrás sérüléseken kívül a kihűlés, amelyhez arra sincs szükség, hogy fagypont alá essen a hőmérséklet. Ha valaki szerencsétlenül esik, és kieső útvonalon érte a baleset, akár meg is halhat, mire néhány óra múlva rátalálnak. Jó, ha az idősebbek nem indulnak egyedül útnak, ha mégis, legyen nálunk mobiltelefon.

Ne kapkodj a konyhában!

A sütés-főzés időszakában nem szabad megfeledkezni az alapvető konyhai higiéniás szabályok betartásáról, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen hasmenéssel és hányással járó kórképeket. Fontos a különböző ételalapanyagok megfelelő tárolása, és elkészítésük során azok elkülönítése (hal, hús tejtermék, zöldség), illetve a munkafolyamatok közötti rendszeres és alapos kézmosás. Amennyiben mégsem sikerült megfelelően ügyelni a higiéniára és hasmenéses, hányásos betegség jelentkezik, akkor kérj tanácsot (akár telefonon is) a háziorvosodtól. Egyes kórképek jelentős folyadékvesztéssel, kiszáradással járnak. Ez az egészséges ember számára is gondot jelent, a gyerekek és az idősek pedig fokozottan veszélyeztetettek!

Védd ki a karácsonyi veszélyeket!

A konyhában balesetet okozhat a kapkodás, az átlagosnál több forró lábas és tepsi: a kisebb sérüléseket folyó hideg víz alatt hűtsd, soha ne kenj a sebre semmit! Ha az égési sérülés nagy kiterjedésű vagy mély, akkor orvosi ellátást igényel.

Az ünnepi asztalon számos olyan étel található, amely potenciális veszélyforrás: ilyen például a szálkás hal. Amennyiben nagyméretű szálka vagy csont marad a halban annak fogyasztása során, az több helyen is elakadhat. Eltávolítását jobb szakemberre bízni.

Még ott a szilveszter!

Szilveszterkor a legnagyobb veszélyforrás a petárda. A túl hamar robbanó pirotechnikai eszköz jelentős kéz-, felkar-, szemsérüléseket okozhat! Fizikális sérülést, szemsérülést okozhat a pezsgősüveg kirepülő dugója is – pezsgőt csak úgy bontsunk, hogy ne célozzunk meg vele sem embert, sem csillárt.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Téli gyerekbalesetek
  • Leselkedő veszélyek
  • Tanulj, hogy megmenthesd!
  • ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

    Forrás: ANTSZ