Kisgyerek

Így lesz biztonságos a karácsony

Sok olyan baleset történik az ünnepek alatt, amelyek kivédhetők lennének. Összegyűjtöttük mire érdemes figyelni. Gyakorlatias tippek a biztonságos ünnepért.
2019. December 22.
Így lesz biztonságos a karácsony (fotó: iStock)

Karácsonyfa

Kezdjük azzal, ami minden háztartásban van: a karácsonyfával. Számos veszélyt rejt, de kis odafigyeléssel megkímélhetjük magunkat és a babát attól, hogy az ügyeleten kelljen kikötni.

A karácsonyfa szép, színes díszek lógnak róla, szaloncukrokkal van tömve, egyszóval vonzó minden kisgyerek számára.

Helyezzük a díszeket olyan magasságba, ahol nem éri el a gyermek, a szaloncukrokat pedig épp ellenkezőleg, az ágak végeire tegyük, hogy a nagyobbak a földről is elérjék.

Soha ne hagyjuk, hogy kissámlira, székre álljon fel a gyermek a fánál, komoly baleset lehet belőle. Egyáltalán, soha ne hagyjuk kettesben a fával a gyereket. Ha még nagyon kicsi a baba, akkor érdemes babakerítéssel elbarikádozni a fát.

A kisgyerekek mindent a szájukba vesznek, a tűlevelek sem képeznek kivételt ez alól, márpedig nagyon élesek, a garatban el is akadhatnak.

Ügyeljünk arra, hogy ha egy dísz leesik és összetörik, akkor ne lépjen bele a gyermek, takarítsunk fel azonnal.

Mind a díszek, mind az égősor kiválasztásánál figyeljünk a biztonságra és csak olyan terméket vegyünk, amiről meggyőződtünk korábban, hogy megfelel az előírásoknak.

Égések, forrázások

Gyakori, hogy az ügyeletet égéssérülésekkel, forrázások miatt keresik fel a szülők ünnepek alatt. A gyerekeknek nem lenne szabad a tűzhely, sütő közelében tartózkodniuk, pláne nem felügyelet nélkül. Legyen tabu a konyha, a konyhapult és a tűzhely.

Ételek, italok

Sokat eszünk karácsonykor és sok olyan dolgot is, amelyekhez nem vagyunk hozzászokva. Gyomorrontás, hasmenés, székrekedés is lehet a vége a féktelen evésnek gyerekeknél. Figyeljünk rá, hogy elég vizet igyanak, egyenek joghurtot, gyümölcsöt is, a sok édesség mellett.

Fáradtság, stressz

Ünnepek alatt a gyerekek napirendje teljesen felborul, több helyre utaznak vagy épp ellenkezőleg sokan jönnek hozzájuk látogatóba. A túl sok inger, a túl nagy zaj, sok ember kimeríti a gyerekeket, hamar elfáradnak, stresszesek lesznek. Ennek a nyűgösségen kívül más következményei is lehetnek, például elég gyakori, hogy legurulnak a lépcsőn önfeledt játék közben.

Minél kisebb gyerekről van szó, annál inkább próbáljuk meg tartani a napirendjének sarokpontjait, például a napközbeni alvást. Mindenképp figyeljünk a folyadékfogyasztásra. Ha azt látjuk, hogy a gyermekünk túlpörgött, akkor vonuljunk félre, olvassunk neki egy mesét, hagyjunk arra időt, hogy lecsillapodjon.

Dekoráció, gyertyák, növények

Karácsonykor sokan dekorálják az otthonukat: gyertyákkal, szép asztalterítővel, karácsonyi növényekkel. Nem veszélytelen dolgok, ha kisgyerek is van a közelben. A lelógó asztalterítő, a mérgező növények, az égési sérüléseket okozó gyertyák potenciális veszélyforrások is. A legegyszerűbb módja annak, hogy ne okozzanak gondot, ha soha egy pillanatra sem hagyjuk egyedül a gyereket.

Ajándékok

Lehet, hogy nem gondolnánk, de érdemes minden ajándékot leellenőriznünk mielőtt a kisgyerek játszani kezdene vele. Minden esetben a gyerek korának megfelelő játékot érdemes vásárolni. Ne hagyjunk elől a csomagoláshoz használt ollót, kést, ragasztót, ebből is komoly sérülések lehetnek.

Kapcsolódó cikkeink: