Kisgyerek

Ilyen a totyogóbarát karácsonyi díszítés

A legszebb ünnepre készülve több mindent is végig kell gondolnunk, ha totyogós is van a családban. Elsődleges szempont a biztonság, ehhez adunk néhány ötletet.
2018. December 19.
Ilyen a totyogóbarát karácsonyi díszítés

Egy totyogóval nem is olyan egyszerű a karácsony: még nem közlekedik nagy biztonsággal, de már meglehetősen kíváncsi és akaratnak sincs híján. Minden érdekli és ez természetes is, de a következményeket még nem ismeri, a veszélyt hírből sem hallotta. Elvarázsolja a karácsony csodája, a fa, a csillogó díszek és fények.

A karácsonyfát mindenképpen megfelelően rögzítsük, nehogy magára rántsa a gyerek. A fa és annak feldíszítéséhez adunk néhány ötletet.

Tegyük magasabbra a fát

Jó megoldás lehet, ha a karácsonyfa nem a földön van, hanem asztalon, komódon, ahol biztosan nem éri el a gyerek. A kikötésről, rögzítésről ebben az esetben sem feledkezzünk el.

Csak félig díszítsük fel

Amíg a gyerek kicsi, addig sokan csak a közepétől felfelé díszítik fel a fát, az alsó ágakat szabadon hagyva.

Törhetetlen díszek

Ha mégis amellett döntünk, hogy szeretnénk teljes pompájában csodálni a feldíszített fát és nem szeretnénk az alsó ágakat csupaszon hagyni, akkor válasszunk olyan díszeket, amik nem törnek el. Választhatjuk azt, hogy csak a fa alsó részére teszünk törhetetlen díszeket, de az egész fát is dekorálhatjuk vele. A díszek lehetnek műanyagból, papírból, fából, száraz tésztából, szalmából, nagy választékban kaphatók szinte bárhol, de elkészíthetjük magunk is.

Világítófüzért ne

Legalábbis a fa alsó részén semmilyen madzag, zsinór ne legyen elérhető a gyerek számára. Megbízható helyről szerezzük be a fényfüzért, ne ezen spóroljunk. Csak olyan terméket vegyünk, amin megtalálható a CE jelölés. Vegyük komolyan a jelölést és a termék kiválasztását, mert a csillogó fények nagyon érdekesek a gyerekek számára, de roppant veszélyesek is lehetnek.

Rejtsük el

Sokan választják azt a megoldást, hogy a lakás egy olyan pontján helyezik el a fát, ami nehezebben megközelíthető egy kisgyereknek. Azért ne érezzük magunkat teljes biztonságban és a gyereket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a karácsonyfa közelében.

Barikádozzuk el

Nem biztos, hogy a legesztétikusabb megoldás, de meglehetősen biztonságos, ha elbarikádozzuk a fát, például egy karámmal.

Ilyen a totyogóbarát karácsonyi díszítés

(kép: pinterest.com)

Műfenyő, minimál díszítés

Ha nem ragaszkodunk az igazihoz és a fenyőillathoz, akkor, amíg kicsi a gyerek vásárolhatunk műfenyőt. A műfenyő díszítésére ugyanazok az ötleteink vannak, egy dologban verhetetlenek: nincs potyogó tűlevél, ami a kicsi megkóstolhat.

Csengők minden mennyiségben

Ha úgy érezzük nem tudjuk garantálni, hogy valaki mindig figyelje a gyereket, akkor csengőkkel is díszíthetjük a fát. Ha a gyerek hozzáér, azonnal jelez a szülőnek a csengettyű hangja. Csak aztán nagyon siessünk!

DIY fa

Ha idegenkedünk a műfenyőtől, igazit pedig nem szeretnénk, akkor engedjük szabadon a fantáziánkat és készítsünk saját karácsonyfát: papírból, filcből, ágakból.

Ilyen a totyogóbarát karácsonyi díszítés

(fotó: Bruno Bornsztein)

Matatófal

Készíthetünk a gyereknek karácsonyfa matatófalat: színes, fényes dekorációkkal, amelyeket leszedhet, visszarakhat, variálhat, játszhat vele, és amik garantáltan ártalmatlanok. Hátha érdekesebb elfoglaltságot jelent majd, mint az igazi fa.

Ilyen a totyogóbarát karácsonyi díszítés

(fotó: pinterest.com)

A legfontosabb természetesen, hogy soha ne hagyjuk egyedül a gyereket. És nyugodtan tanítgathatjuk arra, hogy a karácsonyfa mire való, nézegethetjük együtt a szép, színes, csillogó díszeket.

Kapcsolódó cikkeink: