A meggy az első gyümölcsök egyike, amit a babáknak adhatunk 6 hónapos korban. Addig, azaz fél éves koráig a legjobb ha csak anyatejet kap, ezután kezdődhet meg a fokozatos kóstolgatás.
A meggy sok mindennel jól párosítható: hússal, más gyümölcsökkel, krumplival.
Gazdag vitaminokban: A-, B1-, B2-, C-vitamin, és ásványi anyagokban is: kalcium, kálium, magnézium, vas, cink.
Lássunk néhány egyszerű és finom receptet meggyre. A meggy tehát már akár 6 hónapos kortól adható, de a receptek többi összetevőjére is figyeljünk!
Gyümölcsös zabkása
Hozzávalók:
2 evőkanál zabpehely
néhány szem meggy
1 db alma
A zabpelyhet áztassuk be vízbe, és főzzük puhára. A főzés végén adjuk hozzá a kimagozott meggyet. A megpuhult zabpelyhet és meggyet összeturmixoljuk és hozzákeverjük a lereszelt almát is. Ha túl sűrű, akkor anyatejjel vagy főzővízzel hígíthatjuk.
Meggyszósz pirított darával
Hozzávalók:
25dkg kimagozott meggy
6 evőkanál cukor,
fahéj
só
szegfűszeg
1biocitrom héja
3 evőkanál tej
búzadara,
2evőkanál olaj, víz
A meggyet megfőzzük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Hozzáadjuk a citrom héját, sót, cukrot, szegfűszeget, fahéjat. Hozzáadunk 3 evőkanál tejet. A búzadarát megpirítjuk az olajon, felöntjük egy kevés vízzel, hozzáadunk egy kevés sót, és addig főzzük, míg morzsás lesz. A kihűlt meggyszósz mellé tálaljuk.
Hús meggymártással
Hozzávalók:
100 g magozott meggy
1 kisebb szelet marhahús
pár szem krumpli
1 evőkanál vaj
1 dl tej (anyatej is lehet)
A marhahúst feltesszük főni. Ezzel párhuzamosan a meghámozott, feldarabolt krumplit is megfőzzük. A meggyet felforraljuk kis vízzel. Ha a hús megpuhult, akkor a meggyel és a tejjel összeturmixoljuk, a krumplit pedig a vajjal és egy kis tejjel összetörjük.
Kapcsolódó cikkeink: