Baba

44 gyereket szült és még csak 39 éves

A világ legtermékenyebb asszonya 44 gyereket szült 36 éves korára. Az anya egyedül neveli a gyerekeket.
2019. Április 30.
44 gyereket szült és még csak 39 éves (fotó: Alamy Stock Photo)

Az ugandai Mariam Nabatanzi, a világ legtermékenyebb asszonya, az anyának szokatlanul nagy petefészke van. Ezzel is magyarázható, hogy 44 gyereket szült 36 éves korára. Ez úgy lehetséges, hogy az asszony háromszor szült négyes ikreket, négyszer hármas ikreket, hatszor ikreket és nyolcszor egy gyermeket. Legutolsó szülése során komplikációk léptek fel, az ikerpár egyik tagja meghalt. A férje ezt követően elhagyta, így most egyedül neveli a gyermekeit.

Mariam csak 12 éves volt, amikor férjhez adták egy akkor 40 éves férfihez. Egy évvel később ikreket szült. Ekkor derült ki, hogy szokatlanul nagy petefészke van. Az orvosa azt tanácsolta neki, hogy szedjen fogamzásgátló tablettát, de ez egészségügyi problémákat okozott nála, ezért abbahagyta a szedését. Ezután sorba jöttek a gyerekek.

Mariam életét tragédiák övezték: mindössze három napos volt, amikor anyja elhagyta a családot, az apját és öt testvérét. Az apa újraházasodott. A mostohaanya egy napon megmérgezte Mariam testvéreit, minden gyerek meghalt. Mariam csak azért maradt életben, mert éppen rokonoknál volt. Még csak hét éves volt ekkor. És még csak 12 amikor férjhez adták.

A tragikus gyerekkor hatására Mariam nagycsaládot szeretett volna, de csupán hat gyereket tervezett. Ugandában egyébként nem ritka, hogy sok gyereket szülnek az asszonyok, átlagosan 5,6 gyermek van egy családban, de még ugandai viszonyok között is rekordnak számát, hogy Mariam 44 gyermeket szült.

(fotó: REUTERS)

Miután a férje elhagyta, Mariam úgy nyilatkozott, hogy “könnyekben nőttem fel és a férjem is sok szenvedést okozott.” Minden idejét azzal tölti, hogy neveli a gyermekeit és próbáljon pénzt keresni. Fodrászként, rendezvények dekoratőreként igyekszik keresethez jutni, mellette fémhulladékkal kereskedik és gyógynövényekből készített orvosságot árul. A befolyó jövedelem nagy részét élelmiszerre költi.

A család fenntartásban legidősebb fia, a 26 éves Ivan segíti őt, aki abbahagyta az iskolát, hogy dolgozni tudjon. A nagyobb gyerekek segítenek a kisebbek ellátásában és mindenki segít a főzésben. Naponta 25 kg kukoricalisztre van szükségük, halat, húst ritkán esznek. Szombatonként mindannyian együtt dolgoznak.

“Nagyon korán kellett felnőnöm, felelősséget vállalnom. Nem volt örömöm, talán születésem óta. Csak azt szeretném, hogy a gyermekeim boldogok legyenek.”

(via mirror.co.uk)

Forrás: mirror.co.uk