Baba

Ritka eset: egypetéjű négyes ikrek születtek

A négy baba ugyanazon a méhlepényen osztozott.
2024. Május 14.
(Kép forrása: Getty Images)

Május elején született meg Mercedes Shandu négy egészséges kislánya, huszonkilenc hétre és három napra. A babák most a texasi gyermekkórház újszülött intenzív osztályán (NICU) erősödnek tovább – számolt be róla a People.com.

Az édesanya orvosa, Dr. Manisha Gandhi „statisztikai csodának” nevezte a rendkívül ritka esetet. A négyes iker babák ugyanis mind egyazon méhlepényen osztoztak, és spontán fogantak, nem asszisztált reprodukciós eljárás segítségével.

Az orvos arról is beszélt a portálnak, hogy a hasonló várandósságoknál „sokkal nagyobb a szövődmények kockázata, mintha minden babának saját méhlepénye lenne”, ezért nagyon alaposan megfigyelik ezeket a babákat, gyakran végeznek ultrahangvizsgálatot, hogy meg tudják figyelni, nincs-e növekedési probléma, vagy nem oszlik-e meg egyenlőtlenül a vérellátás. Gandhi hozzátette, hogy a várandósság utolsó hetében aggódott, hogy az egyik baba megfelelően kapja-e a vérellátást, ezért döntöttek a korábbi szülés mellett. Szerencsére minden rendben alakult, és a császármetszéssel született ikreket nagy orvosi csapat felügyelte a születésük után.

A szülőknek van két, egy hároméves és egy tizennyolc hónapos kisfiúk is. Az édesanya elárulta, hogy amikor az ultrahangvizsgálaton kiderült, hogy nemcsak a harmadik, de a negyedik, ötödik és hatodik gyermekeiket is várja, „egyszerre sírt és nevetett”, mert alig akarta elhinni, hogy ilyen megtörténhet. „Mindenféle érzelmet éreztem, de az biztos, hogy sokk volt” – mondta.

A babák édesapja pedig bevallotta, hogy tekintve, hogy nem ő hordta ki a babákat, fizikai hatása nem volt őrá nézve, „mégis ő volt az, aki folyamatosan összeomlott a terhesség alatt”, és felesége segített neki, hogy össze tudja szedni magát, és kibeszélje a dolgokat, és megnyugtatta, hogy minden rendben lesz. Hozzátette: „De ez egy őrült helyzet, ahogy azt sok barátunk és családtagunk is megjegyezte. Kevés olyan embert tudnék elképzelni, aki erre alkalmasabb lenne, mint Mercedes” – mondta immáron  hat kisgyerekes édesanya feleségéről, és megjegyezte, hogy káosz lesz az életük következő ki tudja hány évben.