Baba

Ritka négyesikrek születtek: két egypetéjű ikerpár

Hatalmas meglepetés érte az alabamai házaspárt az első terhességi ultrahangon.
2023. Május 11.
négy pár babazokni
(Kép forrása: Getty Images)

Az amerikai Alabama államban élő Hannah és Michael Carmack nyolc éves kislányuknak szerettek volna egy testvért – hatalmas volt a meglepetésük a terhességi vizsgálaton, amikor kiderült, hogy négyesikreik lesznek.

Dr. Meghana Limaye, a NYU Langone Health Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának anyai-magzati gyógyászat specialistája „hihetetlenül ritka helyzetnek” nevezte a spontán négyes ikreket, számolt be róla a Today.

A szakember szerint Amerikában a hármas- vagy többes ikrek aránya 100 ezer születésből mindössze 80. Ha pedig két egypetéjű ikerpár születik, az még ritkább. A Journal of Family and Reproductive Health szakfolyóirat szerint a spontán négyesikrek esélye 1:512 000 és 1:677 000 között van.

A négyes ikrek – egy lány és egy fiú egypetéjű ikerpár –, Evelyn, Adeline, David és Daniel koraszülöttként jöttek világra, a 27. terhességi hétben. A legkisebb baba a születéskor Adeline volt, akinek 751,26 gramm volt akkor a súlya, míg a legnagyobb Evelyn, aki 1,16 kg-os súllyal született.

A babák az evésben még segítségre szorulnak, és várhatóan júniusig maradnak kórházban, a korábbi kiírt időpontig a születésükre.

„Evelyn éppen két napja került át a kiságyba” – mondta el az édesapa, Michael a portálnak, és hozzátette, hogy már minden baba magától lélegzik, és „nagyon jól vannak”.

Közel kéthónapos korukra az ikrek egyedi személyisége is kezd megmutatkozni: Evelyn „édes, mosolygós” típus a szülei szerint, Daniel és Adeline testvér-dinamikáját pedig szórakoztató nézni az édesapjuk szerint. „Egy szobában vannak, és [Daniel] mindig megpróbál közelebb kerülni hozzá. Szereti őt, ő pedig mindig rajta tartja a szemét” – mondta el Michael Carmack.