Baba

5+1 tipp, hogy ne félj a repülőn

A repüléstől való kóros félelem az egyik legnehezebben kezelhető fóbia. Néhány praktikával azonban felülkerekedhetünk rajta.
2011. Június 25.

Repülőn utazni ellentmond az ember ösztöneinek: természetes körülmények között soha nem emelkednénk több ezer méter magasra. Valószínűleg erre vezethető vissza, hogy az emberek 40 százaléka szorong a gépen, tízből egy pedig annyira retteg, hogy nem is hajlandó az utazás ilyen módját választani.Van, aki a repülő meghibásodásától és a balesettől tart, mások pánikreakciót produkálnak. Sokakra mindkét tünet jellemző. A félelem azonban legyőzhető.

1. A szorongás megértése

A repüléstől való félelem lehet genetikus, tanulhattuk a szüleinktől, vagy eredhet korábbi rossz tapasztalatokból. Amikor ezt éljük át, szívverésünk felgyorsul, a vér a karok és a lábak izmaiba tódul, ezért más testrészek – például az ujjaink – hideggé válnak. Sokan verejtékeznek, émelyegnek, nehezen lélegeznek. Ha felismered a tüneteket, máris megtetted az első lépést, hogy legyőzd a félelmet.

2. Gondolj a célra!

Legtöbbször valamilyen jó okból utazunk: nyaralásra, egy rég nem látott barát meglátogatására vagy egy új állás betöltésére. Erre gondolj, amikor felszállsz a gépre.

3. A helyes légzés

A megfelelő – hasi – légzés segít megőrizni a nyugalmat. Gyakorolj otthon: feküdj hanyatt, tegyél egy könyvet a hasadra, és lélegezz úgy, hogy a könyv egyenletes tempóban emelkedjen és süllyedjen. Egy belégzés három másodpercig tartson, egy kilégzés ugyanennyi ideig, így egy perc alatt tíz alkalommal cserélsz levegőt.

4. Nézz szembe a félelemmel!

Képzeld el az utat, és készíts listát a legszorongatóbb helyzetekről. Kezdd a legkönnyebbel: például a helyed megtalálásával. Játszd le magadban a jelenetet, ahogyan végigmész a folyosón, ülésedhez érve felpakolod a csomagot, majd helyet foglalsz. Ha ezen túl vagy, jöhet a következő.

5. Fogadd el a helyzetet!

Ne várd előre a félelmet! Sokan akkor esnek pánikba, amikor a gépük turbulenciába kerül. Ne becsüld túl a helyzet komolyságát, mindig támaszkodj a tényekre. Az út után pedig elemezd, mi okozott problémát, és a következő alkalommal hogyan fogod ezeket megoldani.

A babaszoba.hu + 1 tippje: A segítség homeopátiával érkezik

A Cocculus indicus (kokkelszem) Srí Lankán termő növény, mely nagy dózisban hányingert, szédülést, nyálfolyást okoz. A növényből készült homeopátiás készítmény ezen tünetek megelőzésére alkalmas. Megelőzésképpen három nappal az utazás előtt szopogass el 2 x 5 golyócskát. Utazás közben, ha mégis megjelennének a tünetek, félóránként újra beveheted a gyógyszeradagot.

Segít a maszlagos nadragulyából (belladonna) készített homeopátiás gyógyszer is, csökkenti a hányingert, fejfájást, egyben a pánikot is mérsékli. Ezt is elkezdheted az utazás előtti három napban szedni.

A Nux vomica vagy hánytatódió is jó választás lehet, az előbbiekhez hasonlóan alkalmazva. Ha zaklatott életű, sokat dolgozó menedzsertípus vagy, ez lesz a te szered.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu