Baba

7 apró dolog a babánál, amiből már elkönyveljük, milyen lesz a személyisége

Sokan úgy vélik, hogy a babakori viselkedés, temperamentum segíthet megjósolni a gyerek jövőbeli személyiségének egy részét. Valóban így van?
2022. Október 14.
Baba paprikát kóstol egy kertben az anyja karjában

Dühkitörések, nyűgösség

Ha a csecsemőkre gondolunk, általában édes és ártatlan angyalkákat képzelünk el. De a csecsemők lehetnek dühösek és nyűgösek is. Persze a hiszti nem jön el addig, amíg a baba nagyobbacska nem lesz. Azonban már két hónapos korban is mutathatnak dühöt. Ezek a hisztirohamok nem azt jelzik, hogy a kicsik felnőve dühös felnőttekké válnak.

Temperamentum

A hiszti egy dolog, de teljesen más dolog a temperamentum. Ez utóbbival születik az ember, és egész életén át megmarad az alap temperamentuma. De hát minden baba és minden ember más.

Válogatósság

A legtöbb szülő számára a csecsemő etetési szokásai jelentik az egyik legfőbb gondot. És ha a baba válogatós, akkor sok szülő azon aggódik, hogy vajon elég kalóriához és tápanyaghoz jut-e. De a gyerekek számára teljesen természetes, hogy bizonyos ételeket elutasítanak, különösen, ha valami új dologról van szó. Ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy egész életükben finnyásak lesznek.

Könnyek kontra mosolyok

A csecsemők általában nagyon kifejezőek. És mivel ilyen fiatal korban még nem tudnak szavakkal kommunikálni, ezért leginkább sírnak és nevetnek. De ahogy nőnek, egyre árnyaltabban ki tudják fejezni az érzelmeiket, egyre jobban képesek kezelni azokat. Nem mutat meg semmit a későbbi személyiségből, ha a babád sokszor sír.

Ölelések és puszik

Mindannyian tudjuk, hogy vannak babák, akik imádják, ha állandóan ölelgetik őket. Tehát, ha a kicsi igényli, ne habozz egy pillanatig sem. Úgy tűnik, az ölelések és puszik segíthetnek a kicsiknek abban, hogy biztonságos kötődést alakítsanak ki. Ez pedig segítheti őket, hogy szociális készségekkel rendelkező, erős egyéniségekké váljanak.

Ingerekre való reagálás

Az, ahogyan a csecsemők bizonyos új ingerekre reagálnak, segíthet megjósolni a jövőbeli személyiségüket. Van rá esély, hogy ha a baba most nyugodt, akkor a jövőben is nyugodt lesz. Ha pedig a kicsi szorong, nagyobb valószínűséggel lesz stresszes felnőttként is. A dolgok azonban az életkor előrehaladtával változnak.

Kis bajkeverők

A szülőknek elképesztő nagy szerepe van abban, hogy csemetéik hogyan formálódnak. Többek között nagyon lényeges, hogy a szülő hogyan reagál egy adott helyzetre. Hogyan reagálunk arra, ha hisztizik? Ha valami rosszaságot csinál? Ha bántja a testvérét? A kisgyerek tetteire adott reakció az, ami előrevetíthet néhány jövőbeli dolgot.

Kép: Getty Images

Forrás: momjunction.com