Baba

A 20 év alatti anyák gyermekeinél nagyobb az ADHD rizikója

Egy dél-ausztrál kutatás szerint a fiatalabb anyáknál nagyobb az esély arra, hogy figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral (ADHD) küzdő gyermeket szüljenek.
2019. November 01.
A 20 év alatti anyák gyermekeinél nagyobb az ADHD rizikója (Fotó: iStock)

A Scientific Reports-ban megjelent tanulmány a nők reproduktív tulajdonságainak és a leggyakoribb pszichiátriai problémák genetikai kapcsolatát vizsgálta, és megállapították, hogy az ADHD genetikai kockázata szorosan összefügg az anya fiatal életkorával, és különösen a 20 év alatti nőknél nagyobb az esély, hogy ADHD-s gyermekük születik.

A kutatáshoz az Egyesült Királyság Biobankjának adatait vették alapul, 220 685 nő genetikai adatait vizsgálták, összefüggésbe hozva a nők ötféle reproduktív tulajdonságával: az első szülés életkorával, életkor az első szexuális együttlétkor, életkor az első menstruáció idején, életkor a menopauzakor, és az élveszülések száma. Azt vizsgálták, hogy hozható kapcsolatba ezekkel a tényezőkkel hat általános pszichiátriai rendellenesség: az ADHD, az autizmus, az étkezési rendellenességek, a depresszió, a bipoláris zavar és a skizofrénia. Professzor Hong Lee, egyetemi docens szerint az eredményeik javíthatják a nők reprodukciós egészségét. 

– Ha megértjük a fiatalkorban anyává válás és az ADHD közötti kapcsolatot, jobban tudjuk oktatni és támogatni az érintett családokat – magyarázta a professzor. Véleménye szerint egyrészt tudják tájékoztatni a fiatal nőket arról, hogy magasabb a kockázat az ADHD-ra a gyermeknél, ha az édesanya 20 év alatti, másrészt az ADHD-val járó olyan tulajdonságokról is tudnak felvilágosítást adni, mint az impulzivitás és a figyelmetlen viselkedés, hogy időben észrevehessék, ha a gyermekük érintett lehet. Ez szerinte azért fontos, mert az ADHD kezelhető, azonban a korai diagnosztizálás a kulcsa a sikeres eredményeknek.

Noha az eredmények jelentősek a professzor szerint, érdemes ezeket óvatosan kezelni. – Fontos megérteni, hogy egyértelműen van genetikai kapcsolat a fiatal édesanyák és az ADHD-s gyermekek között, de ez nem feltétlenül ok-okozati összefüggés. Az ADHD örökölhető betegség, így figyelembe kell venni azt is, hogy az anya is rendelkezhet a kockázatot jobban befolyásoló génekkel – fogalmazott Lee.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: