Baba

A dietetikus válaszol

A zavartalan terhesség és a kielégítő szoptatás egyik feltétele, hogy a kismamák tápláltsági állapota megfelelő legyen, valamint tápanyagraktárai fel legyenek töltve.
2004. Március 14.

A zavartalan terhesség és a kielégítő szoptatás egyik feltétele, hogy a kismamák tápláltsági állapota megfelelő legyen, valamint tápanyagraktárai fel legyenek töltve. A babatáplálásnak pedig biztosítania kell az optimális fejlődést és a betegségekkel szembeni maximális ellenállást.Nagy örömünkre szolgált a babaszoba chatjén tapasztalt nagy érdeklődés. A kérdések alapján a következő főbb témaköröket érintettük:

Vegetariánizmus terhességben és kisgyermeknél

Egy anyuka a vegetariánizmus létjogosultságáról érdeklődött a várandós-és gyermektáplálásban, különösen azért, mert hároméves gyermeke nem szereti a húst.

A mai állásfoglalás szerint az ovo-lakto (tejet, tejterméket és tojást is fogyasztók) és szemi- vegetariánusoknál (tejet, tejterméket és tojást, valamint fehér húsokat pl.: halat és baromfihúst is fogyasztók) nem minden esetben alakul ki hiánybetegség. Táplálkozásunk során azonban nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ne alakuljon ki vashiány, mert a fehér húsok, a tojás és a tej vastartalma a vörös húsokéhoz képest jelentősen alacsonyabb (20-50%). További problémát okoz, hogy a növényi eredetű (nem hem kötésű) vas nem szívódik fel olyan hatékonyan, mint az állati fehérjéből származó, bár a jelenlévő C-vitamin segít ebben. Várandósság és szoptatás során a napi vasszükséglet 15 mg; 1-3 éves kisbabák részére pedig 8 mg.

Kisgyermekek főétkezéseinek mindig komplettnek kell lennie (tartalmazzon állati fehérjét)! Egy éves korig a fehérjeszükséglet testtömeg kg-ként 1,9-1,5g, egytől három éves korig pedig 1,5-1,2 g. Az általános étrendi ajánlás 1-3 év között az alábbi:

  • Húst naponta 1-szer (30-60g)
  • Vörös húst hetente legalább 2-szer
  • Tejet és tejterméket naponta 3-szor (adagonként 200 ml tej, 25-30g sajt)
  • Tojást hetente 3 db-ot adjunk a kicsinek.

Hozzátáplálás az elválasztás során

Egy anyuka afelől érdeklődött, hogy 7 hónapos gyermeke mennyit szopjon. A válasz: a baba mindig a neki megfelelő mennyiséget eszi, tehát ha nem nyugtalan, és a gyarapodása is kielégítő, nincs semmi baj. A szoptatás idejét illetően megoszlanak a vélemények, de a 2 éven túli már kimeríti az anya szervezetét, 1 év után pedig mindenképp a kevert táplálás a követendő példa. A túl sokáig tartó szoptatás a gyermek saját immuntevékenységének kibontakozását gátolhatja.

Általános modell szerint 6 és 9 hónapos kor között az energiaszükséglet fele legyen fedezve anyatejjel, 9-12 hónapos korig pedig már 2/3-át fedezze a szilárd táplálék.

Egyik kismama a darabos ételekre történő rászoktatás lehetőségeiről érdeklődött. Ajánlom, hogy 9 hónapos kortól (ha kinőttek már az őrlőfogai) a villával illetve turmixolással összetört ételben hagyjunk nagyobb darabokat. Mikor már tud ülni, adjunk a kezébe kiflivéget.

Hat hónapos kortól burgonyán, répán kívül bármilyen zöldséget, gyümölcsöt adhatunk. Figyelni kell azonban arra, hogy a k-betűvel kezdődő zöldségek (kelkáposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó) csak 8-9 hónapos kortól ajánlottak, illetve, hogy sóska vagy spenót, az oxalát tartalmuk miatt hetente maximum egyszer szerepeljenek az étrendben (8 hónaptól).

Főzelékben maximum 1/3-ad mennyiségben tehéntej adható már 8 hónapos kortól. Kipróbálható a gyümölcsjoghurt is, azonban tej, tejtermék általában egy éves kortól ajánlott. A kecsketejet nem ajánlom, mert antinutritív (felszívódást gátló) anyagokat tartalmaz a K és D vitaminokra vonatkozóan. A zabtej nem igazi tej, hanem cereália eredetű, csak külsőleg hasonlít rá, a tejet nem pótolja, 7-8 hónapos kortól fogyaszthatja a kicsi.

Tojás egy éves kor után ajánlott (főtt tojássárgája 9 hónapostól), felvágottak a magas tartósítószer- és só tartalmuk miatt nem javasoltak, ezek helyett a főtt baromfihúst ajánlom.

Bármilyen mézet, a lehetséges pollenszennyezés miatt csak 1 éves kor után adjunk.

Szóját, szójatejet (szójakészítményeket) 6 éves korig nem ajánlott fogyasztani. Olajos magvakat pedig a félrenyelés veszélye miatt ne adjunk a kicsinek 1 éves koráig (a földimogyoró ezen kívül allergizálhat is)

Egyik kevés tejjel rendelkező mama 5 hónapos babával érdeklődött, mivel lakathatná jól a kicsit. Tanácsunk, ha a tápszertől idegenkedik: próbálkozzon egy étkezést (szopást) kiváltani burgonyával, vagy más főzelékkel anyatejjel pürésítve.

További hasznos információk találhatóak a “Szoptatás és elválasztás” című cikkben, mely elérhető az alábbi címen: www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=232

Konzervek megítélése

A bébiételeket hőkezeléssel tartósítják, nem tartalmaznak tartósítószert, ezért ezeket az élelmiszereket a hozzátáplálás során nyugodtan felhasználhatjuk. (pl: tartósítószer-mentes paradicsompüré fél éves kortól adható)

Konzervek azonban inkább akkor ajánlottak, ha nem tudjuk biztosítani a nitrátmentes zöldségforrást (pl: a répa a talajból felszívja és elraktározza a nitrátot).

Allergia a családban

A családban előforduló allergia alapján nem biztos, hogy a gyermekünk is az lesz, de megnöveli a valószínűséget. Ilyen esetben tanácsos az orvossal allergiaszűrést végezni. Nem biztos ugyanis, hogy allergiás a gyermek, lehet, hogy csak intoleranciája van. Az allergia tünetei 1-2 napon belül jelentkeznek. Ha a családban már előfordult tejallergia, vagy a csecsemőn jelentkeztek a tünetek, akkor hagyjuk ki az étrendből 1 éves koráig. Tejallergiában sem borjúhúst, sem juh-, sem kecskesajtot nem ajánlott fogyasztani.

Amennyiben vas- és fehérjepótlásra van szükség, mivel a pici az allergia miatt hüvelyeseket még nem ehet, a vaspótlásra elsősorban a csipkebogyót, aszalt almát, aszalt sárgabarackot (nem cukrozottat!), pürésített fekete ribizlit magvak nélkül, illetve vassal dúsított cereáliákat tudok javasolni, fehérje kiegészítésére pedig a sovány húsokat ajánlom, mert a növényi fehérjék aminosav- szerkezete nem komplett. A komplettálás 7-8 hónapos kortól megoldható lehet cereália és burgonya, illetve cereália és zöld főzelékfélék, vagy burgonya és zöldség főzelék kombinálásával. 7-8 hónapos korig kölest, és zabpelyhet sem ajánlott adni a kicsinek, ugyanis mindkettő tartalmaz sikérfehérjéket, ami pedig kiválthatja a lisztérzékenységet.

Fogyókúra a terhesség, szoptatás alatt

Nem tanácsos, mivel káros lebontási termékek, a zsírszövetben raktározott mérgek, környezetszennyező anyagok, fogyásból származó szabadgyökök a babát is károsíthatják. Az erőteljes testsúlycsökkenés a tejelválasztás apadását vonhatja maga után. Azonban a fölös energiabeviteltől tartózkodjon a kismama, mozogjon sokat a jó levegőn.

Forrás: HáziPatika.com