Baba

A hat leggyakoribb kérdés a babaetetésről

Mikor, mit, hogyan, és egyáltalán, mit tegyek, ha nem akar enni? És szoptatás előtt vagy után, esetleg helyette kapja a pürét? Kérdés bőven akad, és a gyerekek sem egyformák étvágy dolgában.
2011. Október 06.

Miért éppen hat hónapos korban kezdjük a hozzátáplálást?

A csecsemők emésztőrendszere nagyjából ebben az időszakban válik képessé a másfajta ennivalók megemésztésére. Az átmenet azonban fokozatos: még jó ideig emésztetlenül láthatjuk viszont a pelusban az ételt, amit a pici szájakba kanalaztunk. Ez nem betegség jele, csupán arra hívja fel a figyelmünket, hogy nem kell siettetni a dolgot!

És ha kitolja a szájából a falatot?

Ha a hozzátáplálásra még nem kellőképpen érett baba szájához odatartjuk a kiskanalat, rajta a finom reszelt almával vagy banánpürével, ahelyett, hogy lenyelné, kifelé lökdösi a nyelvével. Az is lehet, hogy még a homlokát is ráncolja hozzá. Sebaj, másnap, harmadnap majd újra próbálkozhatsz!

Tippünk:

Próbálkozz először édeskés-savanykás, nyers gyümölccsel. Botmixerrel, aprítógéppel vagy almareszelőn pépesíts néhány szelet almát vagy banánt. Kezdetnek elég lesz egy-két kávéskanállal is.

Szopás előtt vagy szopás után?

Ahogy elkezd mást is nagyobb mennyiségben enni a baba, szépen, fokozatosan csökken a szopott tej mennyisége. Kezdetét veszi az elválasztódás folyamata. Ha szopás helyett adjuk az ételt (például eldöntöd, hogy a déli szoptatást ezentúl kihagyod), hamarabb abbamarad a szoptatás. Ha utána vagy a szopás időpontjától függetlenül adod, csak annyit fogad el belőle a baba, amennyire az anyatejen kívül még szüksége van. Ha abból indulunk ki, hogy a gyerek védekezőrendszerének is előnyös, ha minél tovább, de legalább kétéves koráig szopik, érdemes azt a megoldást választani, hogy ne anyatej helyett, hanem annak kiegészítésére kapjon enni. Erre a hozzátáplálás első hónapjaiban érdemes figyelni, a mindennapi rutin és a család evési szokásai úgyis felülírják majd ezt, amikor a kicsi már a többiekkel együtt eszik.

Tápszeres babáknál sem érdemes elsietni az etetést, mert a fejlődés szempontjából előnyös, ha a tejalapú táplálék egyéves korig meghatározó marad, ez számokban kifejezve naponta körülbelül fél liter tápszert jelent, szopós babáknál pedig jó, ha egyévesen a táplálék nagyjából kétharmada anyatej.

Tippünk:

Ha az öledben ül a baba, a kezébe nyomhatsz valami majszolgatnivalót. Ideális például a banán, a kajszibarack, az őszibarack, vagy a zöldségek közül a majdnem puhára főtt répa vagy krumpli egészben. Így ismerkedhet a baba az ízekkel olyan tempóban, ahogy neki tetszik.

Igaz a hír, hogy már négy hónapos korban kekszet kell adni?

Valóban vannak, akik ezt ajánlják, de természetesen nem kötelező cukros, adalékanyagoktól hemzsegő, értéktelen ennivalóval traktálni a csecsemőt, sőt! Csupán arról van szó, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló kutatási eredmények szerint előnyös, ha a baba akkor ismerkedik meg a búzában, rozsban, árpában és minimális mértékben a zabban levő, glutén nevű fehérjével, amikor még szopik, mert így kisebb a valószínűsége, hogy később liszt- (azaz glutén-) érzékennyé váljon.

Hat hónapos kor előtt, de mindenképp négy hónapos kor után tehát akkor érdemes liszttartalmú ételt adni a babának, ha nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan véget ér a szoptatás. A jelenlegi ajánlás szerint hét hónapos kornál tovább azoknál sem érdemes várni, akik csak szoptak hat hónapos korukig vagy tovább.

Tippünk:

Keverhetsz a baba gyümölcsébe kis vízben vagy lefejt anyatejben főtt búzadarát, szórhatsz bele néhány kávéskanál instant tejmentes, gluténtartalmú gabonapépet, adhatsz a kezébe szikkadt kenyérvéget, amit kedvére csócsálhat, főzhetsz a zöldségpüréjébe kis lisztes habarást, vagy szórhatsz bele árpapelyhet. Eleinte csak kicsi, egy-két kávéskanálnyi mennyiségről van szó.

Mit kapjon először a baba?

Nem kell szigorúan betartanod semmiféle sorrendet! Nagyon változatos, hogy világszerte milyen bébiételekkel kezdik a hozzátáplálást. Hallgass a józan eszedre! Az első hónapokban könnyen emészthető, tápláló, kevés összetevőből álló ennivalókat kínálj. Nálunk hagyományosan a nyers alma-, banán-, őszibarack- és meggypüré az első, illetve ezek kombinációi. Keverhetsz bele kevés főtt gabonapelyhet is.

De kezdhetsz zöldséggel is: sok baba rajong a sütőtökért, a brokkoliért és a krumpliért. Olyan ételt, ami allergiát okozhat, érdemes minél később adni, ezért javasoljuk azt, hogy szopós gyerekeknél várjunk egyéves korig a tejtermékekkel. Így talán sikerül megelőzni az ételallergiát, talán nem, de az biztos, hogy ha tüneteket okoz, mondjuk, a tehéntej, azt nem egy pici babának, hanem egy már nagyobbacskának kell elviselnie.

Darabosat vagy pépeset kapjon?

Próbáld ki, melyiket szereti a gyereked! Sokan odavannak az önálló evésért, de ez kanállal még bonyolult mutatvány, inkább elnyammognak a darabossal, amit kézbe tudnak venni. Mások öklendeznek, ha nem sima, pépes állagú, amit kapnak. Akár kétéves korig vagy tovább is eltarthat, mire megszereti a kicsi az alapos rágást. Ez nem baj, nem is szégyen, nem is káros, nyugodtan hagyhatod a saját tempójában fejlődni.

Kapcsolódó cikkeink:

Babák hozzátáplálása: mikor a menta, mikor a tojás?

A legjobb kézzel ehető falatok a babának

Forrás: Kismama magazin