Baba

A kanyaró kitörli az immunrendszer memóriáját

Olyan pusztító hatással van a kanyaró az immunrendszerre, hogy a betegségen átesettek védekezőképessége egy kisbaba éretlen állapotára esik vissza.
2019. November 04.
A kanyaró egy kisbaba szintjére pusztítja el az immunrendszert (fotó: iStock)

A kanyaró vírusa kitörli az immunrendszer emlékezetének egy részét, ezért a fertőzésen átesettek újra fogékonyak lesznek korábban már leküzdött betegségekre, írja két most megjelent kutatásra hivatkozva az MTI nyomán az Index.

Az egyik kutatásban 77 beoltatlan hollandiai gyerek antitestjeit elemezték, és arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy a kanyaró eltünteti a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó antitestek 11-73 százalékát. A kutatás ezt az “immunológiai amnézia” kifejezéssel írja le, azaz a szervezet immunrendszere nem ismeri fel azokat a kórokozókat, amelyekkel korábban már találkozott, ezért nem tudja megakadályozni az újrafertőződést az olyan vírusokkal és baktériumokkal szemben, amelyek ellen korábban védve volt. Így védtelenné válhatnak olyan betegségekkel szemben a kanyarón átesettek, mint a herpesz, az influenza, vagy a baktérium okozta tüdő- és bőrgyulladás.

A másik kutatás azt vizsgálta, hogy mi változik az immunrendszerben fontos funkciót betöltő nyiroksejtek állapotában egy kanyarófertőzés után. Az eredmények szerint a kanyaró az ember immunrendszerét annyira károsítja, hogy egy olyan éretlen állapotba röpíti vissza, mint amilyen a kisbabáké, amelyben csak kevés antitest védi a szervezetet a fertőzésektől.

A kanyaró erősen fertőző vírus, könnyen elkaphatja bárki, bármilyen életkorban, ha nincs beoltva ellene. A kutatás ezért kiemeli a kanyaró elleni védőoltás fontosságát. A kanyaró az elmúlt években ismét terjedni kezdett, pedig már rég eltűnhetett volna.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu