Baba

A kései koraszülöttek hajlamosabbak az alacsony IQ-ra

A csak pár héttel a megadott idő előtt született gyermekek esetén érdemes fokozottan odafigyelni az IQ-ra, ugyanis hosszú távon kedvezőtlen befolyásoló tényező a kései koraszülöttség.
2010. December 27.

Nicole Talge és a Michigani Állami Egyetem munkatársai 40. hétre, illetve a 34-36. hét között született gyermekeket hasonlították össze. Megállapították, hogy ez utóbbi esetben mintegy kétszeres annak kockázata, hogy a gyermek intelligencia hányadosa (IQ) 85 alatt lesz, mire a gyermek eléri a hatéves életkort.

A Pediatrics decemberi számában megjelenő vizsgálat szerint nem minden gyermek szembesül a problémával, de jóval nagyobb annak esélye, hogy figyelemzavarok, illetve alacsony IQ alakuljon ki. Cheryl Milford, a Magee Női Kórház (Pittsburgh) szakértője hozzátette, hogy ennek oka, hogy a 34-36. hétben számos, a magas szintű agyi szerveződést meghatározó fejlődési folyamat indul be. Nem véletlen, hogy a szövődménymentes terhesség 40 hétig tart.

A tanulmányban kétszer 168 gyermeket vizsgáltak – az egyik csoport tagjai időre, a másik tagjai a 34-36. hét között jöttek világra. A gyermekek 1983 és 1985 között születtek, hatéves korukban vizsgálták az IQ-értékeket, a tanárok pedig az iskolai viselkedésről referáltak. A kutatók megállapították, hogy a koraszülöttek között mintegy kétszeres annak esélye, hogy az IQ 85-ös érték alatt marad, de érzelmi problémákra és a figyelem zavaraira is fokozottan számítani kell.

Forrás: Medipress