Baba

A születési súly kihat a mentális egészségre

Fokozottan veszélyeztetettnek számítanak az extrém alacsony súllyal született csecsemők a különféle mentális problémák kialakulását illetően - derül ki egy friss kutatásból.
2017. Február 21.

A szakemberek 41 különböző tanulmányt vizsgáltak, amelyeket 1990 és 2016 között végeztek. A kutatások során több mint 2700 extrém alacsony születési súllyal világra jött baba adatait elemezték (olyan, akiknek születési súlya 1000 gramm alatt maradt). Emellett 11 ezer normál születési súlyú gyereket is megvizsgáltak az Egyesült Államokból, Kanadából és tíz egyéb országból.

Egyértelműen látható volt, hogy a különösen alacsony súllyal születettek körében gyakoribbak voltak a későbbi mentális zavarok, különösen a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), valamint a kamaszkori beilleszkedés is nehezebb volt ezeknek a gyerekeknek az esetében. Felnőttkorban kimutathatóan gyakoribb volt a szorongás, a depresszió és a félénkség, ami megnehezíti a társasági kapcsolatok kialakítását.

„Az alacsony születési súlyú gyerekek a későbbiekben számos területen szenvedhetnek hátrányt. A figyelemzavar, a hangulatingadozás és a beilleszkedés nehézségei mind gyakoribbak, mint normál születési súlyú társaiknál” – fogalmaz a kutatást vezető Karen Mathewson, a kanadai McMaster University munkatársa.

Az anyag a Psychological Bulletin című szaklapban került publikálásra.

Kapcsolódó cikkeink:

Megszületik, és máris fogyni kezd?

Az alacsony születési súly és a terhesség alatti stressz hosszútávon hat a nők egészségére

Forrás: Medipress