Terhesség

Az alacsony születési súly és a terhesség alatti stressz hosszútávon hat a nők egészségére

Az alacsony születési súly és terhesség során átélt stressz mind hosszútávú egészségügyi problémákhoz vezethet a nőknél - derül ki egy friss kutatásból, amely a The Journal of Physiology című szaklapban került publikálásra.
2016. Június 21.

„Azt már egy ideje tudjuk, hogy azok a nők, akik alacsony súllyal jöttek a világra, rendszerint kevésbé sikeresen alkalmazkodnak a terhesség kihívásaihoz, így több több komplikációra számíthatnak, mint normál súllyal született társaik. Most arra is fény derült, hogy a terhesség során átélt stressz csak súlyosbít a helyzeten, és hatása hosszútávon is negatív irányba befolyásolja a nő anyagcseréjét és szívének működését” – mondja a kutatást vezető Jean Ni Cheong, a Melbourne-i Egyetem PhD-hallgatója.

A szakember szerint egyelőre keveset tudunk arról, hogy az alacsony születési súly és a terhesség során tapasztalt stressz hogyan hat a nőkre életük hátralévő részében, tehát mi az oka annak, hogy nem pillanatnyi, átmeneti hatásokról van szó. Érdekes azonban, teszi hozzá Cheong, hogy a két kockázati faktor együttes jelenléte nem vezet súlyosabb következményekhez.

„A kutatás azt mutatja, hogy rendkívül fontos, hogy az orvosok előre is képesek legyenek azonosítani azokat, akik a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak, s ezzel elkerülhető legyen – a lehetőségekhez mérten – a stressz a várandósság során” – teszi hozzá a szakember.

A mélyebb összefüggések megértéséhez ezzel együtt is további kutatásokra van szükség.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Így védheted ki a terhesség alatti stresszt
  • Az anyai stressz és a magzat
  • A 10 legjobb stresszűző terhesség alatt
  • Forrás: Medipress