Baba

A könnycsatorna-elzáródás lehetséges okai

A könnycsatorna-elzáródás gyakori probléma az újszülötteknél, sokszor saját magától megoldódik, de a kezelésre is jól reagál. Milyen okai lehetnek?
2018. Július 29.
A könnycsatorna-elzáródás általában nem zavarja a kisbabákat

A könnycsatorna-elzáródás az újszülöttek mintegy 20 százalékát érintő probléma. A könnyek rendkívül fontosak a szem egészségének megőrzéséhez, a szem védelmét is biztosítják, többek között azzal, hogy “kimossák” a szemünkből a szennyeződéseket, irritáló anyagokat. Ha a könnycsatorna eldugul, elzáródik, akkor a könny nem tudja ezeket a feladatait ellátni. 

A könnycsatorna-elzáródás tünetei nem jelentkeznek azonnal, mert a könnytermelődés csak a születés után 2-3 héttel indul be.  A betegség lehetséges tünetei között találhatjuk a szem váladékozását, de a fokozott könnyezést is (ez általában hideg, hűvös időben tovább romlik). Az esetek nagyjából egyharmadában mindkét szem érintett. Meglepő módon, a könnycsatorna-elzáródás általában sokkal zavaróbb a szülőnek, mint a kisbabának. Sok esetben a kisbabák egyéves korukra kinövik, vagyis kezelés nélkül is megoldódik náluk a probléma. A könnycsatorna-elzáródás a beavatkozásokra is jól reagál, a könnycsatorna átmosása gyors, fájdalommentes művelet.

Mi okozhatja a könnycsatorna-elzáródást?

A legtöbb esetben fejlődési rendellenességről van szó, vagyis a könnycsatorna nem fejlődött ki megfelelően, a könnycsatorna végén található “szelep” nem nyílik vagy záródik megfelelően, esetleg a könnycsatorna túlságosan is szűk. Ritkább, hogy nem közvetlenül a könnycsatornában található az elváltozás. Ilyenkor előfordulhat, hogy az arcüregben lévő fertőzés miatt kialakult duzzanat gyakorol túl nagy nyomást a könnycsatornára; az orrcsont, az orrban kialakuló polip, ciszta vagy tumor zárja el a könny útját. 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mindenképpen javasolt megnézetni orvossal a kisbaba szemét, különösen ha gyakran váladékozik, erősen könnyezik, folyton “vizesnek” tűnik. Bár a könnycsatorna-elzáródás általában nem fájdalmas betegség, kellemetlenséget okozhat a babának, esetleg fényérzékenység is jelentkezhet nála. Annak ellenére érdemes orvoshoz fordulni, hogy a legtöbb kisbabánál maguktól is elmúlnak a panaszok, mert minél korábban kezdik meg a könnycsatorna-elzáródás kezelését, annál könnyebb lesz megfelelő eredményt elérni.

(via)

Ez is érdekelhet: