Baba

Könnycsatorna-elzáródás? Mit kell vele csinálni?

A könnycsatorna-elzáródás jellemző tünetei, hogy a baba szeme könnyezik, a bőr gyulladt, a kötőhártya halvány színű. Sok szülőt megrémiszt, hogy a csecsemőnek akár könnycsatorna-elzáródása is lehet.
2023. Július 10.
baba szeme
Kép: Getty Images

Magzat korban a könnycsatorna nyílását egy kis membrán zártja el az orr felé. Ez a membrán a születés után kinyílik, ha azonban ez nem történik meg, akkor a könny nem tud a könnycsatornán át az orr felé elfolyni, ilyenkor beszélünk könnycsatorna-elzáródásról – segít a megértésben a gyogyhirek.hu cikke.

A pangó könny bakteriális fertőzést okozhat

Ezért lesz váladékos a baba szeme. Érintett lehet csak az egyik szem, de akár mind a kettő is. A legfőbb tünet a folyamatos könnyezés.

Nem szabad kamillával kimosni!

A kamillás kimosás vagy az anyatej szembe csöppentése nem fog használni, sőt, ezek ma már elavult kezelésnek számítanak. Amit tehetünk, sőt amit szülőként tenni kell, az a szemészorvos felkeresése. Ő az, aki meg tudja állapítani mi áll a könnycsatorna-elzáródás hátterében.

A legtöbb könnycsatorna elzáródás 6 hónapos korra megszűnik, de segíthetünk is. A gyogyhirek. hu felhívja a figyelmet a könnycsatorna-masszázsra, amihez oktatóvideót ezen a linken találsz.

Ha 6 hónapos kor után is könnyezik a baba, akkor újra menjünk el orvoshoz, ő egy beavatkozás segítségével átmossa és így megnyitja a könnycsatornát. De addig is arra figyelj, hogy a szem körüli bőr nem maródjon fel, ehhez rendszeresen le kell mosni a szemet, a megfelelő technikával, amely a következő: steril vágott gézlappal a szem külső részétől indulva a szemzug felé egy határozott mozdulattal letöröljük a váladékot és utána a gézlapot eldobjuk. Nem szabad oda-vissza mozdulatokat végezni, mert a fertőző váladékot szétkenjük. Tilos egyik szem tisztítása után a másik szemnél is használni ugyanazt a gézt.