Baba

A kormány szakértője szerint nagy járvány is jöhet

Röst Gergely matematikus szerint gyorsul a járvány, az iskola elindulása pedig növelni fogja a fertőzöttek számát.
2020. Augusztus 31.
A kormány szakértője szerint nagy járvány is jöhet (fotó: Getty Images)

Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem professzora, aki a döntéshozókat rendszeresen szakértői jelentésekkel tájékoztató járványügyi matematikuscsapat vezetője a Portfolionak adott interjúban elmondta, hogy a koronavírus-járvány reprodukciós értéke már egy ideje 1 felett van és az elmúlt napokban nagyon megugrott, pillanatnyilag 2-2,5 közé becsülhető, amit nagyon veszélyesnek tart – írja a 24.hu.

A reprodukciós szám azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést. Ezzel mérhetjük, hogy a járvány milyen sebességgel terjed. Az elmúlt napok adatai alapján gyorsult a vírus a kormány szakértője szerint.

“A járvány első hullámában a kontaktusok számának a csökkentése volt a kulcs” – mondta Röst Gergely a sikeres védekezésről. Akkori a kontaktusszám csökkenése országosan meghaladta a 60 százalékot, sőt bizonyos időszakokban és helyeken ennél magasabb is volt, a járványt ennek köszönhetően tudtuk elfojtani. Azonban társadalmilag nagy az ára ennek a módszernek.

“Már áprilisban is hangsúlyoztuk és ez azóta sem változott, hogy kombinált stratégiára van szükség” – mondta a matematikus. Ennek része valamennyi távolságtartás, “de emellett kell a higiénia, a maszkhasználat bizonyos helyeken, illetve a tesztelés, kontaktuskövetés hatékonyságát is sürgősen javítani kell”.

Röst Gergely szerint problémás, hogy nem tesztelünk továbbra sem elegendőt: leginkább klinikai tesztelés zajlik, a tesztelés megfigyelési funkciója nem igazán. Azaz nem térképezik fel megfelelően a fertőzötteket, így nem is lehet izolálni őket, vagy célzott intézkedéseket hozni a fertőzési lánc megszakítására.

Ahogy a nyaralások beindultak, a kontaktusaink is kezdtek visszatérni – beszélt a nyári helyzetről a matematikus. Szerinte nem a behurcolás az oka az emelkedő esetszámoknak, jelenleg már a 10%-ot sem igen éri el a behurcolt és azzal összefüggő esetek aránya.

“Az esetek medián életkora áprilisban még 69 év volt, ez most 31 év, vagyis az esetek fele 31 év alatti”. Ennek tudható be, hogy a fertőzöttek száma ugyan gyorsan nő, de halálozások száma stagnál.

Röst Gergely szerint azt is fontos látni, hogy gócpontok alakulnak ki, vagy mindenhol terjed a vírus. Az biztos, hogy az iskola növelni fogja a reprodukciós számot- mondta, de hozzátette, “hogy az életkor eléggé számít, a 10 év alattiak egész más szerepet játszhatnak, mint a középiskolás korosztály”. A gyerekek nagyrészt tünetmentesen vagy sokkal enyhébb tünetekkel vészelik át a fertőzést, mint a felnőttek, viszont az a kis részük, aki tünetes, ugyanakkora víruskoncentrációt mutat, mint a felnőttek.

Ha eleve növekvő trenddel, 1 fölötti reprodukciós számmal megyünk neki az iskolának, akkor ott van az a kockázat, hogy ezt olyan magas szintre visszük, ami már nagy járványt okoz -figyelmeztetett a matematikus.

A mostani hullám abban is különbözik a tavaszitól, hogy míg akkor az esetek jelentős része intézményekhez volt köthető (kórházak, szociális otthonok), jelenleg a közösségi terjedés dominál.

Forrás: 24.hu