Gyerek

A lazítások idején különösen fontos a maszkviselés

A kormányzati akciócsoport vezetője szerint most különösen fontos a maszkviselés. Mindegy milyen a maszk, csak hordjuk.
2020. Május 14.
A lazítások idején különösen fontos a maszkviselés (fotó: Getty Images)

Magyarországon az időben meghozott jó döntések, valamint a lakosság fegyelmezett viselkedése ténylegesen segítették, hogy a járvány egy alacsony szinten maradjon – nyilatkozta a 168 órának a koronavírus elleni kormányzati akciócsoport vezetője, a Pécsi Tudományegyetem professzora, Jakab Ferenc.

Elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem elemzéseiből az derül ki, több gócponton több lokális terhelés indult meg, amelyek azonban nem tudtak szétterjedni és “összeérni.” Ez a kormányzati intézkedések, másrészt pedig a lakosság fegyelmezett viselkedése miatt alakult így – mondta.

Kapcsolódó: Kell szájmaszk a babáknak és a gyerekeknek?

A professzor elmondta, hogy most a lazítás idején különösen fontos a maszkviselés. Mindegy milyen maszk van rajtunk, csak hordjuk, a maszkokkal lehet megállítani a terjedés sebességét.

“Ha rajtam van egy maszk, a velem szemben állón van egy maszk és azt feltételezzük, hogy egyikőnk fertőzött, akkor, ha van másfél méter távolság, az átadás lehetősége minimális. Még akár zárt térben is” – mondta Jakab Ferenc.

Szerinte a maszkhordás különösen a lazítások idején szükséges, most az emberek tehetnek a legtöbbet azért, hogy ne terjedjen el a járvány.

Forrás: 24.hu