Gyerek

Jók-e a házi készítésű szájmaszkok?

Ma már senki nem lepődik meg azon, hogy gyakorlatilag sehol nem lehet kapni orvosi maszkot. Az emberek maguknak és segítségképpen másoknak maszkvarrásba fogtak, de vajon hasznosak-e ezek a szájmaszkok?
2020. Március 24.
Jók-e a házi készítésű szájmaszkok? (fotó: Getty Images)

Miért véd bármilyen maszk vagy akár házilagosan feltett kendő? Rengeteg tévhit és félremagyarázás terjed! – írja Facebook bejegyzésében Dr. Fekete Ferenc urológus, akinek posztját rengetegen osztották meg. Ezt írja:

Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy -köhögés révén kikerülve -apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.

Az orvos azt is írja, hogy a maszk megakadályozza, hogy véletlenül az arcunkhoz nyúljunk.

Majd így folytatja:” … aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik stb. Érzi és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A magyar ember és a fiatalok különösen szégyellik, pedig nem kéne!

A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd és eléggé jól azok alapján, amit leírtam.

Viszont ami fontos, csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után, teljesen tiszta kézzel lehet felvenni vagy hazaérve levenni. Különben mi magunk fertőzzük magunkat a kezünkkel – fejti ki Dr. Fekete, aki azt is írja posztjában, hogy “A leggyengébb, akár házilagos maszk, kendő – ha teljesen fedi a szájat és az orrot – nem véd sokkal gyengébben, mint a legdrágább. Mert a drága, kis részecskéket szűrő maszkokon át nehéz beszívni a levegőt és azért több levegő jöhet be a maszk mellett. Ráadásul ezeknek a viselésükhöz gyakorlat kell. Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen.”

De melyik “hivatalos”, tehát nem otthon készített maszk, mire jó tulajdonképpen?

Különféle jelölések léteznek, úgy mint FFP1, FFP2, FFP3-as jelölésű maszkok, ezek teljesen más védelmet nyújtanak. A maszkútvesztőben a pénzcentrum.hu cikke segít kiigazodni.

Az FFP1 maszkok olyan légzésvédelmi maszkok, amik a levegőben lévő részecskék legalább 80 százalékát megszűrik 0,6 μm-es méretig

Az FFP2: olyan légzésvédelmi maszkok, amik a levegőben lévő részecskék legalább 94 százalékát megszűrik 0,6 μm-es méretig

FFP3: olyan légzésvédelmi maszkok, amik a levegőben lévő részecskék legalább 99 százalékát megszűrik 0,6 μm-es méretig

Létezik még a sebészeti maszk, ez elsősorban a viselő személy által kilélegzett, kiköhögött cseppektől, kórokozóktól védik a környezetet, tehát azok viselik, akiktől a környezetet szeretnénk megvédeni. Viselési idejük órákban nem meghatározható, amint átnedvesednek, cserélni kell azokat, mivel a nedves környezet táptalajul szolgál a kórokozóknak, így növelik a fertőzés veszélyét – ezt már a semmelweis.hu-n olvashatjuk. Itt egyébként egy videót is találunk arról, hogyan kell szakszerűen használni a védőfelszereléseket.

A WHO egyébként azt ajánlja, hogy maszkot annak ajánlott hordania, akinek valamilyen felső légúti fertőzéses tünetei (köhögés, láz, nehézlégzés) vannak. Eszerint tehát a maszk első sorban arra jó, hogy a beteg ember magától óvja meg az egészségeseket.

Forrás: penzcentrum.hu/semmelweis.hu