Gyerek

Kiderült, melyik maszk mennyire hatásos

Tudjuk, mennyire fontos a maszkviselés, most az is kiderül, hogy melyik maszktípus mennyire hatásos a koronavírus elleni védekezésben.
2020. Október 01.
Kiderült, melyik maszk mennyire hatásos (fotó: Getty Images)

Az észak-karolinai Duke University fizikus kutatói 14 maszktípust teszteltek áteresztőképességük szerint. A kutatók egy feketedoboz, egy lézersugár és egy mobiltelefon kamerája segítségével mérték, átlagos beszéd közben mennyi csepp jut át a különféle maszkokon – írja a tudatosvasarlo.hu.

A maszkokat 40 másodpercig tesztelték: az első 10 másodpercben a sima légzést vették fel, a következő 10 másodpercben a maszk viselője 5-ször egy adott mondatot mondott, majd a kamera még 20 másodpercig folytatta a felvételt. A tesztet először úgy végezték el, hogy a beszélő nem viselt maszkot, majd úgy, hogy a beszélő maszkot viselt. Minden maszkot tízszer teszteltek le.

Az eredmények szerint a leghatékonyabb maszk a szelepes N95-ös volt (2.). Az eldobható háromrétegű sebészeti maszkok (1.) és a házilag varrt pamutmaszkok szintén jól teljesítettek.

A legkevésbé hatékonynak azok a fleece anyagból készült csősálak bizonyultak, amelyeket például futáshoz árulnak nyakmelegítőként (11.). A kendőből hajtogatott, kötözött maszkok (12.) szintén rosszul teljesítettek, nem nyújtottak jelentős védelmet.

Kiderült, melyik maszk mennyire hatásos

(kép: tudatosvasarlo.hu)

A tudatosvasarlo.hu annak is utánajárt, hogy mi a helyzet az újrahasználható, mosható maszkokkal. Az UFC – Que Choisir francia fogyasztói szervezet 18 különböző maszktípust, köztük 14 házilag varrt maszkot teszteltek, hogy kiderüljön, melyik anyag szűri leghatékonyabban a vírust és közben melyikben mennyire könnyű levegőhöz jutni.

A megvizsgált 14 féle maszk 2 rétegű volt, tesztjüket pedig 2 eldobható anyaggal egészítették ki: Kleenex márkájú papír zsebkendővel és Okay márkájú papírtörlővel.

A szűrési és légáteresztő méréseket 9 és 10 mosás után végezték el, majd összehasonlították őket a kereskedelmi forgalomban kapható nem egészségügyi célú védőmaszkok hatékonyságával. Tesztelés előtt a maszkokat két azonos rétegű anyagból varrták össze, a farmer kivételével, amelyet vastagsága miatt egyszerű finom pamuttal bélelték.

Hatékonyság szerint az eredményeket a Francia Szabványügyi Testület, az Afnor szabványai szerinti 2 kategóriába sorolták:

  • 1. kategória a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 90% -át szűri ki;
  • 2. kategória a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 70% -át szűri ki.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a legjobban a magas pamut tartalmú, ám elasztánt is tartalmazó szövetek szűrik a viselő által kilélegzett levegőt.

Ám a pamut tartalmú anyagok többségénél az is kiderült, hogy a mosással egyre nehezebbé válik “benne”a légzés, míg pl. a 100-ban műszálas anyagoknál ez a mosással nem változik.

Meglepetést okozott a tesztelőknek a papír zsebkendő (Kleenex típusút használtak a tesztben), amely mindkét értékelési szempont alapján nagyon jól végzett.

A legbiztosabbnak tehát a DIY maszkok esetében, ha a két réteg közé még egy papír zsebkendő réteget is helyezünk.

Forrás: tudatosvasarlo.hu