Baba

A mai szülők több időt töltenek gyerekeikkel, mint az 50 évvel ezelőtti szülők

Bár kétségkívül sok szülő - különösen anya - küzd bűntudattal, amiért nem tölthet elég időt a gyermekével, a valóságban a mai szülők lényegesen többet vannak kicsinyeikkel, mint a 60-as évekbeli szülők.
2016. Október 10.

A University of California friss kutatása szerint leginkább a magas iskolai végzettségű szülőknek nyílik lehetőségük arra, hogy több időt töltsenek a gyerekekkel.

„Ez egy egészen meglepő eredmény, ugyanis azt hinnénk, hogy általában a magas iskolai végzettségű szülők többet dolgoznak, és több pénzük van arra, hogy másokat bízzanak meg a gyerekfelügyelettel. Ennek ellenére minden jel arra mutat, hogy ők töltik a legtöbb időt a kicsikkel” – mondja a kutatást vezető Judith Treas szociológus professzor.

Érdekes tendencia viszont, hogy 1965 és 2012 között tizenegy nyugati országban is kimutathatóan lényegesen több időt töltenek a szülők a gyerekekkel – egészíti ki az adatokat egy olasz felmérés is.

Míg 1965-ben az anyák mindössze naponta átlagosan 54 percet töltöttek a gyerekkel, 2012-re ez a szám majdnem a kétszeresére, napi 104 percre nőtt. Közben az apák gyerekkel töltött ideje szinte megnégyszereződött: 1965-ben csupán 16 perc jutott a gyerekekre, manapság viszont már átlagosan 59 percről beszélhetünk.

A különbségek minden végzettségű családnál megmutatkoznak, de leginkább a magas iskolai végzettségűek esetében hangsúlyosak. A kivételt Franciaország jelenti, ahol csökkent a gyerekkel töltött idő, ám egyetlen szakember sem érti pontosan, miért.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Lelki felkészülés az apaszerepre
  • Lehet agyonszeretni egy gyereket?
  • A gyeden lévő apák kevesebbet foglalkoznak a gyerekkel
  • Forrás: Medipress