Baba

A napi hidratálással nem előzhető meg az ekcéma

Az ekcéma nagyon gyakori bőrprobléma a kisgyerekeknél, ami legtöbbször már csecsemőkorban kialakul az érintetteknél. Náluk az első tünet a nagyon száraz bőr.
2020. Március 01.
A napi hidratálással nem előzhető meg az ekcéma (Fotó: Getty Images)

A szakértők úgy gondolják, hogy az első lépés az ekcéma kialakulásához a bőr barrier funkciójának sérülése – ez a funkció az, amely részben megakadályozza a bőrre kerülő különböző anyagok felszívódását, de védi a bőrt a víz- és elektrolittartalmának kiáramlásától, így tartva hidratáltan.

A szülők gyakran kapják azt a tanácsot, hogy használjanak a baba bőrén rendszeresen hidratálót, hogy megelőzzék az ekcéma kialakulását. Azonban a BEEP készített nemrég egy kutatást, amelyben arra keresték a választ, hogy ennek valóban van-e haszna. A felmérés során 1394 újszülöttet vizsgáltak, akik ekcémára, asztmára vagy allergiára való hajlammal születtek. A babákat véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport esetén azt javasolták, hogy az első születésnapjukig használjanak náluk hidratálót, míg a másik csoportot arra kérték, hogy ne használjanak rendszeresen hidratálót. Mindkét csoportnak általános bőrápolási tanácsokat is adtak.

A tanulmány során nem találtak meggyőző bizonyítékot arra, hogy a napi hidratálás megelőzné az ekcémát, azonban a bőrfertőzések kockázatát kissé növelte. Sőt, az eredmények szerint a hidratáló készítmények rendszeres használata az első évben fokozhatja az élelmiszer-allergia kockázatát.

A tanulmány vezetője, a Nottinghami Egyetem dermatológusa, Hywel Williams professzor szerint az utóbbi években számos előrelépés történt a súlyos ekcéma kezelésében, de a kialakulásának megelőzésében egyelőre nem történt áttörés. – Noha rendszeresen adják az egészségügyben azt a tanácsot, hogy a rendszeres hidratálás segíthet, a kutatásunk eredménye alapján nem javasoljuk, hogy továbbra is ezt állítsák. Ezután azt fogjuk vizsgálni, milyen egyéb prevenciós lehetőségek létezhetnek – magyarázta a professzor.

(VIA)