Baba

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.
2022. Július 01.

Amikor zaklatás szemtanúi vagyunk anélkül, hogy közbelépnénk, azzal a zaklatást elszenvedőben elmélyítjük a traumatikus élményt és a zaklató felé azt mutatjuk, hogy a viselkedése elfogadható. Az Ipsos felmérése szerint a magyar nők 80%-a már tapasztalt utcai zaklatást, 26%-a állította azt, hogy valaki segített.

Az utcai zaklatást nem könnyű felismerni

A zaklatás gyakran nagyon ravaszul tálalt és alig felismerhető a kívülállók számára. Fontos azonban tudni, hogy amint kéretlen verbális, nonverbális vagy testi kontaktus történik, az zaklatás.

Az utcai zaklatás egyéb típusai közé tartozik: a ##8222##véletlen” dörgölődzés, vagy ha a zaklató azt mondja ##8222##mosolyogj rám”, kétértelmű bókok, tapogatás, a személyes terébe való betolakodás, ha valaki a testrészét a másik testéhez nyomja, hirtelen szexuális támadás (pl. ha valaki megfogja a másik mellét vagy fenekét), szexista viccek, szexuális célozgatások, szexista és sértő graffiti.

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken

Az emberek 73%-a már szemtanúja volt szexuális zaklatásnak köztereken, de többségünk mégsem cselekszik. Úgy érezzük, tennünk kellene valamit, de inkább csendben maradunk.

Tenni akarunk ellene, de nem tudjuk, mit

A L’Oréal Paris a Right To Be és a PATENT Egyesülettel egyesítette erejét a nők és férfiak önértékelésének védelméért, és olyan jól bevált eszközöket hoztak létre, amelyek segítségével biztonságosan közbe avatkozhatunk, ha nyilvános helyen zaklatás áldozataivá vagy tanúivá válunk. A Stand Up egy olyan program, amely segíti a nyilvános helyen elkövetett szexuális zaklatás leépítését azáltal, hogy megtanítja a nőket és a férfiakat arra, hogyan avatkozzanak közbe, amikor zaklatás szemtanúivá válnak.

Ha szeretné megtudni, hogyan szállhat szembe az utcai zaklatással, vegyen részt egy digitális képzésen, vagy iratkozzon fel egy élő képzésre a PATENT Egyesület oktatóival.