Gyerek

Grooming: az online becserkészés veszélyei

Az egyik legnagyobb, gyermekekre leselkedő veszély az interneten a grooming. Ilyenkor egy idegen felnőtt férkőzik gyermekünk bizalmába, akit manipulál, esetleg zsarol is.
2020. Február 06.
A grooming (fotó: iStock)

Hat és tizenhat éves kora között minden huszadik gyermek beszélgetett már számára teljesen idegen felnőttel – olvasható a megdöbbentő adat Klausz Melinda Megosztok, tehát vagyok című könyvében. De milyen veszélyeket is hordoz egy ismeretlennel való online kommunikáció?

A grooming veszélyei

Az egyik legnagyobb, gyermekekre leselkedő veszély az interneten a grooming, amely becserkészést, behálózást jelent. Ilyenkor egy felnőtt egy álprofil segítségével – magát sok esetben gyermeknek kiadva – ismerkedik a világhálón, és férkőzik – jellemzően – a tizenéves fiatalok bizalmába.

A kapcsolatfelvétel egy egyszerű ismerősnek jelöléssel indul valamelyik közösségi média felületen, és többnyire könnyedén megy, mert a fiatalok többsége szinte gondolkodás nélkül bárkit visszajelöl, még ha az illető idegen is számára.

Az ismeretlen ismerős ezt követően azonnal hozzáférhet egy sor információhoz (pl. a fiatal kedvenc zenéi, szórakozóhelyei, ruhamárkái, barátai), amelyek birtokában a gyermek bizalmába férkőzik, majd manipulálja. A hetekig-hónapokig tartó ártalmatlannak tűnő online beszélgetést a szexualitás irányába tereli, és erotikus képet kér vagy webkamerás vetkőzésre akarja rávenni a gyermeket. A későbbiekben ezekkel a felvételekkel zsarolja a fiatalt és további képeket, felvételeket kér.

Mit tehetünk szülőként, hogy gyermekünket megóvjuk?

  • Beszélgessünk vele őszintén, jelezzük felé, hogy érdeklődünk iránta és hozzánk bármikor tud fordulni!
  • Nézzük át a közösségi média felületeket, és segítsünk neki a biztonságos beállítások kezelésében!
  • Tanítsuk meg neki, hogy ha kellemetlenül érzi magát egy online beszélgetésben, bátran lépjen ki, és jelezze a történteket nekünk is!
  • Ha bármi gyanús jelölést, üzenetet kap, kérjen tőlünk segítséget!
  • És végül: tanítsuk meg, hogy akivel online ismerkedett meg, annak ne fogadja el a meghívását!