Baba

“A szívem szakadt meg… de hallgattam, mert tudtam, hogy rá vagyok utalva”

Olvasónk, Müller-Muskát Hilda osztotta meg velünk szülésének történetét, a szülés utáni negatív élményeit.
2022. Március 28.
"A szívem szakadt meg... de hallgattam, mert tudtam, hogy rá vagyok utalva" (A kép illusztráció. Fotó: Getty Images)

Több ilyen élményt olvastam már, ezért gondoltam megosztom én is az enyémet, azt remélve, hogy talán, ha bejárják ezek a történetek az internetet, akkor talán majd mi, Anyukák megyünk be erélyesebben a szülészetre, vagy a nővérek vesznek vissza kicsit a “negatív lendületből”.

Értem, hogy kevés a pénz és túl vannak hajszolva, de nem én, és pláne nem a Babám kérte azt, hogy Ők ezt a hivatást válasszák… mégis rajtunk csattan az ostor.

Mindenkinek van első szülése, aki odakerül, és ki vagyunk szolgáltatva nekik, amivel azt kell, hogy mondjam, vissza is élnek!

Én 11,5 óra vajúdás után kaptam meg egy nővértől, hogy “hamar feladtam”. Nagyon fájtak ezek a szavak, mert mindent megtettem a Kisbabámért, de bármi mást is megtettem volna, csak hogy Ő egészséges legyen – de nem bírtam már, kifáradtam és éreztem, hogy nem megy tovább, valami nincs rendjén. Így is volt, másnap jött a neurológus és közölte, hogy többször beverte a Pici a fejét a medencecsontomba, ezért ödémás lett a feje, de szerencsére már rendben van és apad a dudor is a buksiján… tehát nem volt “jó helyen” a kis Manóm!

Majd ugyanez a “kedves” nővér éjjel, amikor a császármetszés után végre felkelhettem és elvitt fürdeni, ám sajnos nem tudtam azonnal felállni, akkor közölte velem, hogy “ki kellett volna nyomni azt a gyereket, akkor nem fájna ennyire”. A szívem szakadt meg… de hallgattam, mert tudtam, hogy rá vagyok utalva.

Utólag másképp csinálnám, és feljelentést tennék azonnal, de akkor, ott abban a helyzetben nem jött ki egy hang sem a torkomon, mert valóban annyira fájdalmas volt.

Míg élek, nem felejtem el ezt a “kedvességet”, és tisztelet a kivételnek, de azt gondolom, a nagy többség sajna pont ugyanilyen az egészségügyben.

Kitartást minden Kismamának és Anyukának ehhez a pár naphoz, amit ilyen emberek között kell tölteni.

Ti meséltétek – Te is elküldheted a történetedet!

Ha Te is szeretnéd elküldeni a neveddel vagy név nélkül a szüléstörténetedet, a várandósságoddal vagy a gyermekeddel/gyermekeiddel kapcsolatos történetedet, pozitív vagy tanulságos tapasztalataidat, ezt megteheted az [email protected] email címen.