Baba

A szívizomsejteket is károsíthatja a koronavírus

A vírus magát a szívizomsejteket is megtámadhatja, erre egy 11 éves kislány tragikus kimenetelű COVID-19 megbetegedése mutatott rá.
2020. Szeptember 14.
A szívizomsejteket is károsíthatja a koronavírus (fotó: Getty Images)

Az OTSZ Online szerint Egy most megjelent esetismertetés arról számol be, hogy egy 11 éves COVID-19 fertőzött kislány a szívét is megtámadó többszervi gyulladás miatt életét vesztette – írja a medicalonline.hu az OTSZ Online nyomán.

Marisa Dolhnikoff és munkatársai ez 11 éves brazil kislány esetéről számoltak be a The Lancet Child & Adolescent Health folyóirat online kiadásában idén augusztusban. A kislány COVID-19 fertőzés által kiváltott gyermekkori, úgy nevezett több szervrendszert érintő gyulladással (MIS-C multisystem inflammatory syndrome) került kórházba. Kórházi felvétele után egy nappal a kislány szívelégtelenségben meghalt.

Dolhnikoff és munkatársai azt mutatták ki, hogy a vírus magát a szívizom-sejteket támadja meg, korábbi cikkek szerzői a vírust csak a szíve egyéb sejtjeiben találták meg. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi szerepe van a szívkárosodásban a szívet megtámadó gyulladásos sejteknek, a vérből származó gyulladásos mediátoroknak és magának a szívizom sejtekben látható vírusoknak.

Már hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy a fertőzés közvetve és közvetlenül is károsíthatja a szívizomzatot – mondta Dr. Scott Aydin a Medscape Medical News-nak.

Az elhunyt brazil kislány esetében PCR-vizsgálattal a tüdőben és a szívben alacsony vírusérintettséget találtak, ami arra utal, hogy a SARS-CoV-2 vírus egy széleskörű gyulladásos választ indít el, mely szervi károsodásokat okoz, és nem a szerveket megfertőző és pusztító közvetlen vírus-hatásról van szó.

Közben a bergamói kórházban tavasszal meggyógyult betegek feléről derült ki, hogy nem érzik magukat egészségesnek. Az emlékezetkieséstől a légzésnehézségekig mindenféle problémákkal küszködnek a koronavírussal tavasszal megfertőződött, de mára hivatalosan gyógyultnak számító olasz XXIII. János Pápa Kórház egykori betegei.

Serena Venturelli, a kórház egyik infektológusa a Washington Postnak azt mondta, hogy bár az egykor kezelésre szoruló betegek vírustesztjei negatívak, nagyjából ötven százalékuk máig nem érzi úgy, hogy felépült volna.

Az orvosok tapasztalatai szerint a betegség a test bármelyik részét érintheti, ugyanakkor a következmények személyenként meglehetősen különbözők. A vizsgálat alapján nagyjából egyharmadra tehető azoknak a betegeknek aránya, akik a fertőzés óta légzési nehézségekkel élnek. Hasonlóan alakul a keringési rendellenességekre panaszkodó fertőzöttek hányada is, ők az érelzáródástól a szívproblémákig meglehetősen változó, de sokszor súlyos gondokkal szembesülnek. Elvétve előfordul bizonyos szervek teljes leállása is.

A hétköznapi tünetek is meglehetősen széles skálán mozognak. Egy 54 éves asszony például máig képtelen felmenni a lépcsőn a légzészavarai miatt, ő az állapotát a következőképp foglalta össze: Úgy érzem magam, mintha nyolcvanéves lennék. Többen csak kísérővel vagy kerekesszékkel tudtak visszamenni a kórházba. Vannak, akik végtagzsibbadásra, fájdalomra, depresszióra, hajhullásra és fáradékonyságra panaszkodnak. Van olyan felépült is, akiknek rövid távú memóriája sérült, az ő friss MRI eredménye az agyának pontszerű károsodásait mutatja.

Egyelőre nem tudni, hogy mi alapján alakulnak ki az állandósulni látszó panaszok a szervezet különböző részeiben.

Forrás: MedicalOnline