Baba

A szívkoszorúér-megbetegedések örökletesek!

Tudományosan is bizonyított tény, hogy a szívkoszorúér-megbetegedésekre való hajlam örökölhető. Az alábbi cikk azzal foglalkozik, miként ellensúlyozhatjuk ezt az öröklött hajlamot.
2002. December 10.

Kockázati tényezők

A gyermekek genetikai állománya hasonlít szüleikére, melynek hatását a környezeti tényezők hasonlósága (táplálkozási szokások, stressz, sportos, illetve nem sportos életmód, dohányzás stb.) még jobban felerősítheti. Ha egy gyermek szüleinek vagy nagyszüleinek magas a koleszterinszintje, cukorbetegségben (diabetesz mellitusz) szenvednek, magas a vérnyomásuk, vagy túlsúlyosak, ezek a problémák a gyermeknél is nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek, mint egészséges szülők esetén. Ezek a problémák (vagy akár egy is közülük) növelik a felnőttkori szívbetegségek kialakulásának esélyeit.

A kockázati tényezők kezelése

Bizonyos kockázati tényezők folyamatos figyelemmel kísérése és kezelése. jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyeit, különösen, ha ezt elég korán, lehetőleg már gyermekkorban megkezdik.

Ha a szülők vagy a nagyszülők vérkoleszterin-szintje magas (240 mg/dl vagy még ennél is több), valószínű, hogy ezt a gyermekek is örökölni fogják. A gyermekek koleszterinszintjét már 2 éves kortól célszerű rendszeresen mérni. Ha a szülők nem ismerik saját koleszterin-szintjüket, célszerű azt minél előbb háziorvosi vagy szakorvosi rendelésen ellenőriztetni. Ha a gyermek vérének koleszterin-szintje magas, a szülőknek is célszerű egy vérlipidszint (összkoleszterin-szint, magas sűrűségű lipidfehérje koleszterin, és trigliceridek) vizsgálatot végeztetni.

A szülő vagy nagyszülő szívkoszorúér-megbetegedésben szenved – Ha valamelyik szülő vagy nagyszülőnek szívinfarktusa vagy szívkoszorúér-megbetegedése volt 55 éves kora előtt, célszerű rendszeresen ellenőriztetni a gyermek vérlipid-szintjét.

Magas vérnyomás – Ha valamelyik szülőnek vagy nagyszülőnek magas vérnyomása volt, a gyermeknek legalább évente egyszer célszerű megmérni a vérnyomását.

Túlsúlyosság (Elhízás – obesity) – Az elhízásnak a magas vérkoleszterin-szint és a magas vérnyomás kialakulásában is szerepe van. Az erre hajlamos családoknál ezért jó, ha a szülők fokozottan figyelnek gyermekük táplálkozására.

Életmód

A szívkoszorúér-megbetegedés kialakulásának valószínűségét a család életmódjának egészségesebbé tétele (az egészséges táplálkozás, a dohányzás mellőzése, a rendszeres testmozgás és a stressz megfelelő kezelésének elsajátítása) is jelentősen csökkentheti.

Kiegyensúlyozott étrend – Minden ember számára jobb, ha étrendje kiegyensúlyozott, azaz minden tápanyagot a megfelelő mennyiségben tartalmaz. Az egészséges étrend legfőbb összetevői a következők: gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonatermékek, alacsony zsírtartalmú húskészítmények, halak, szárnyasok, sovány tej, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékek. A megfelelő étrend segít a vér koleszterinszintjének megfelelő szinten tartásában, és csökkenti illetve megelőzi az elhízást.

A dohányzás mellőzése – Ne dohányozzunk, és kerüljünk mindenféle dohányféleséget (pipa, szivar, stb.) Otthonunkban, autónkban, és munkahelyünkön egyaránt tartózkodjunk a dohányzástól.

Aerobic jellegű testmozgás – Egy aerobik jellegű testedzés-program (melynek során a vér oxigén-szintje a szükséges aerob szinten marad) segít a koleszterinszint, a vérnyomás és a testsúly szabályozásában, így csökkenti a szívkoszorúér-megbetegések kialakulásának kockázatát. Egy ilyen torna-program – természetesen életkornak és fizikai állapotnak megfelelő nehézségi szinten – mindenki számára egészséges. Gyermek, serdülő és felnőttkorban egyaránt kívánatos a heti legalább háromszori 20-45 perces intenzív testmozgás. Ez lehet biciklizás, úszás, aerobic, vagy sétálás is. Mielőtt azonban bármilyen mozgásprogramba kezd, kérjen tanácsot háziorvosától.

Forrás: HáziPatika.com