Baba

A szoptatás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát

Ma sem tudjuk pontosan, mi okozza, hogy az addig egészségesnek hitt kisbabát holtan találják ágyacskájában. A hirtelen bölcsőhalált megelőző légzésleállást jelzik ugyan a légzésfigyelő monitorok, az igazi megoldás azonban a hatékony megelőzés volna.
2011. Június 21.

Bizonyos tényezőkről eddig is azt állították a szakértők, hogy közrejátszhatnak a váratlan halálesetekben: ezért nem ajánlják például a csecsemők hasra fektetését, külön szobában altatását. Fokozott a kockázat akkor is, ha a szülők dohányoznak, vagy dohányoztak a terhesség alatt, valamint akkor is, ha a babának születés után légzési nehézségei voltak. A legutóbbi európai felmérés során kockázati tényezőnek találtak olyasmit is, mint a szülő munkanélkülisége, a védő tényezők között viszont nem sorolták fel a legkézenfekvőbbet, a szoptatást. Ezért nagy jelentőségű a Pediatrics című gyermekgyógyászati folyóiratban megjelent, a korábbi kutatási eredményeket elemző tanulmány, melynek adatai szerint a szoptatás, különösen a kizárólagos szoptatás összefügg a bölcsőhalál alacsonyabb kockázatával.

A szoptatás jótékony hatásai közé tartozik, hogy kisebb a születés utáni halálozás kockázata – írja dr. Fern R. Hauck, a charlottesville-i Virginia Orvosi Egyetem Családorvosi Tanszékének munkatársa. – Eddig azonban nem volt nyilvánvaló, hogy összefügg a szoptatás védőhatása és a bölcsőhalál csökkent kockázata között, mert ellentmondásosak voltak az eredmények.A legújabb szakirodalmi elemzés célja az volt, hogy vizsgálja a szoptatás és a bölcsőhalál közötti kapcsolatot. A kutatók a Medline adatbázisban 1966 és 2009 között megjelent cikkeket kerestek, amelyek a szoptatásról és a bölcsőhalálról szóló adatokat tartalmaztak. A témával foglalkozó 288 cikk közül végül 18 bizonyult alkalmasnak arra, hogy bevonják az elemző vizsgálatba. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a szoptatott csecsemők körében lényegesen ritkábban fordul elő a csecsemőhalál, mint mesterségesen táplált társaik között. A kockázat már akkor is kevesebb mint a felére csökken, ha a babát legalább részben szoptatják, a kizárólagosan szoptatott csecsemők esetében azonban még ennél is kisebb a kockázati arány: mintegy negyede a nem szoptatott csecsemőkének. A tanulmány korlátai közé tartozik viszont, hogy csak kevés cikk tudósított a szoptatás időtartamáról.

A szoptatás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát

Biztonságos közelségben lenni!

Az embergyerek számára is fontos az életben maradáshoz

A szoptatás véd a bölcsőhalál ellen, és a hatás még erősebb, ha kizárólagos a szoptatás– írják a tanulmány szerzői. Azokba a tájékoztatókba tehát, amelyek a bölcsőhalál csökkentésének lehetőségeiről szólnak, bele kellene venni azt a javaslatot is, hogy a kisbabát szoptassa az édesanyja, annál is inkább, mert ez nemcsak a bölcsőhalál kockázatát csökkentené, hanem egy okkal több volna arra, hogy az anya a szoptatás mellett döntsön.

A fekete népesség körében a szoptatásnak ugyanolyan pozitív hatása van a bölcsőhalál előfordulásának csökkentésében, mint más népcsoportoknál – írják a kutatók az összefoglalásban. – A fekete és más etnikai kisebbségekhez tartozó, valamint a hátrányos helyzetű anyák közül azonban lényegesen kevesebben kezdik el szoptatni, illetve szoptatják hosszabb ideig a gyermekeiket. Ráadásul éppen ezekben a csoportokban fordul elő leggyakrabban a bölcsőhalál. Ezért létfontosságú, hogy a szoptatást támogató intézkedések ezeket a magas kockázatú csoportokat (is) megcélozzák.

Forrás: Medscape

Forrás: Medscape